Горанов потъпка Конституцията и независимостта на съдебната власт, смятат от ВСС

16:21, 27 окт 15 / Политика 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на финансите Владислав Горанов прави опит да овладее съдебната система, смятат членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Причината за тежкото обвинение е нов текст в проектозакона за Бюджет 2016, според който заплатите на магистратите ще се определят от министъра на финансите. “Това влиза в остро противоречие с Конституцията, тъй като механизмът на формиране на възнагражденията на магистратите е създаден, за да гарантира независимостта на съдебната власт”, каза предсавляващата ВСС Соня Найденова.

Горанов, който е в открит конфликт за заплатите на магистратите със Съвета, е отказал да отпусне и допълнителни средства, с които възнагражденията на съдии и прокурори да се актуализират до записаните в закона нива. “Бюджетът няма да е достатъчен и за нормалното функциониране на съдилищата”, каза тя.

Междувременно стана ясно, че през следващата година държавата ще харчи с цели 2 млрд. лв. повече, а още тази година ще се направи актуализация на Бюджет 2015, с който се отпускат още 500 млн. лв. за заплати на чиновници по министерства и други ведомства.

От ВСС са недоволни, че не са спазени и бюджетните срокове и така Съветът не успя да подготви “достатъчно задълбочена и детайлна обосновка на своята позиция”.

“Моята позиция, която нееднократно съм заявявал, е, че не бива да се създават дори най-малките съмнения, че заплатите в съдебната власт ще зависят от изпълнителната власт, или от парламента”, каза министърът на правосъдието Христо Иванов.

ВСС реши още да информира няколко международни институции, сред които и Венецианската комисия, за “грубото потъпкване на конституционни принципи” от страна на Владислав Горанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама