Софийският апелативен съд възобновява делото срещу Станишев

15:53, 27 окт 15 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският апелативен съд (САС) върна делото срещу бившия премиер и президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев за изгубването на седем класифицирани документа по време на управлението му в периода 04.11.2005 г. - 27.07.2009 г. Съдът е уважил протеста на Софийската градска прокуратура (СГП) с определение от 21 октомври и е отменил определението на Софийския градски съд (СГС) от 28 септември, с което бе прекратено делото и върнато на прокуратурата.

Според САС съдебното производство е прекратено незаконосъобразно, като е липсвала процесуална предпоставка за това, а протестът на прокуратурата е основателен. „Съдът не може да върне делото на прокурора, указвайки му да разсекрети определен документ, тъй като ако намира основания за това, то той може сам да го стори", се казва в определението.

Правата на обвиняемия и защитниците не могат да бъдат нарушени в наказателния процес заради единствения факт, че даден документ е засекретен. Според Наказателния процесуален кодекс (НПК) на тях следва да им бъде подсигурен безпрепятствен и неограничен достъп до материалите по делото заради съответните им процесуални качества, се посочва още в съдебното постановление.

САС смята, че СГС прикрито е отрекъл независимата оценка на прокурора, който при изготвянето на обвинителния акт има право да изрази вътрешното си убеждение относно квалификацията на деянието и дали се налага защита, поради определянето на документите като държавна тайна.

Припомняме, че СГС прекрати делото срещу Станишев на 28 септември и го върна на прокуратурата. През декември 2013 г. в СГС бе внесено предложение от СГП за налагане на административно наказание на бившия премиер и освобождаването му от наказателна отговорност. Делото беше прекратено, след като Станишев беше избран за член на Европейския парламент (ЕП) и придоби имунитет.

По-късно главният прокурор Сотир Цацаров сезира ЕП и така Станишев остана без имунитет. Впоследствие президентът на ПЕС сам поиска делото да бъде внесено в съда или окончателно да бъде прекратено, след като изтече 2-годишният срок, в който трябваше да приключи разследването.

Съдебното производство можеше да приключи на първа инстанция преди европейските избори, проведени в края на месец май миналата година. Но началото му бе отлагано общо три пъти през месеците март, май и юни 2014 г., защото Станишев не бе получил препис от предложението на прокуратурата да бъде глобен за изгубването на докладите. Това е в последствие на грифа "секретно", заради който предложението беше останало в секретното деловодство на парламента и той не можеше да го получи.

Прокуратурата не успя да открие секретните доклади, за чието изгубване бе обвинен бившият премиер, а ако ги бе открила, те вече нямаше да са изгубени и обвинението му щеше да се обезсмисли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама