Николай Ненчев иска да вкара повече жени в армията

15:16, 27 окт 15 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трябва да разширим възможностите на жените и те да допринасят повече със своя потенциал за сигурността и във военния, и в гражданския сектор. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев на откриването на международната конференция „Жените, мира и сигурността. Какво правят и защо е от значение“, съобщиха от военното ведомство. Събитието е организирано от Сдружението на жените военнослужещи и Атлантическия клуб в България.

Според Ненчев нормативните пречки за приемането на жени във въоръжените сили са премахнати не само в администрацията, но и за всички длъжности. Женското участие в българската армия е едно от най-високите в Европа, но все още над 92 % от тях са представени в най-ниските нива на въоръжените сили – редници и сержанти.

„Трябва да насърчим по-голямото участие на жените в структурите на въоръжените сили“, каза в приветствието си посланик Мариет Шарман, специален представител на Генералния секретар на НАТО за жените, мира и сигурността.

Омбудсманът Мая Манолова, която също взе участие в конференцията, пожела на Ненчев в рамките на неговия мандат да бъде произведена първата жена генерал или адмирал в българската армия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама