Валери Симеонов: Това са най-купуваните избори за целия период на прехода

14:33, 27 окт 15 / Политика 25 536 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Изборите бележат нова страница от демокрацията на България. За съжаление, тази страница е срамна, защото това са най-купуваните избори за целия вече 26-годишен период от прехода." Това заяви на пресконференция в Пловдив лидерът на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов.

Той припомни, че купуването и продаването на гласове вече е тежко престъпление, за което се предвижда лишаване от свобода до 7 години. "Колкото и да е добър обаче един закон, когато той не се спазва, резултати няма", коментира Симеонов.

По думите му в секционните комисии в страната има много случаи, когато резултатите от протоколите не съответстват на подадените гласове, както и случаи на плащане за гласуване в последния момент. "За съжаление, на тези избори в България нямаше политика", категоричен бе Симеонов. Той заяви, че вече е създадена "стройна система за организиране и прилагане на купен вот".

Освен традиционното предварително заплащане на вота вече на трети избори работи и системата за корпоративен вот. "Тук трябва да прибавим и амбициите на отделни кандидати в листите, които искаха на всяка цена да заемат по-челни места. Преференциалният вот, който по принцип е нещо демократично, в България води до мащабна агитация по фирми, роднини, колеги и в крайна сметка хората не гласуват за идеи, а за определен човек", подчерта Симеонов.

Той припомни, че най-високите резултати на изборите за НФСБ и съответно на Патриотичния фронт (ПФ) са в Пловдив. По думите резултатът на Славчо Атанасов, който отива на балотаж срещу Иван Тотев, е огромно постижение. "Аз съм сигурен, че ако в Пловдив имаше честни избори, щяхме да сме приключили още на първия етап", изтъкна Симеонов.

Той бе категоричен, че Пловдив по никакъв начин няма да бъде дискриминиран, ако кандидатът на ПФ стане кмет. "Твърде възможно е даже Пловдив да се радва на много по-голямо внимание от страна на управляващите, защото Патриотичният фронт в момента е част от четирите партии, подкрепящи управляващото правителство, и дори е основен стълб на това управление", заяви партийният лидер. Думите му потвърди и Красимир Каракачанов, който подчерта, че очаква подкрепа за Славчо Атанасов от всички пловдивчани, които са гласували за други кандидати, нестигнали до балотажа. "Разчитаме на всички, които не харесват сегашния модел за управление на Пловдив и които търсят алтернатива", каза Каракачанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама