Искът на Оман срещу България е неоснователен, смята Горанов

14:25, 27 окт 15 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Претенциите на държавния инвестиционен фонд на Оман, който е акционер с 30% в Корпоративна търговска банка (КТБ), са неоснователни към България. Това каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет относно позицията на държавата за заведения иск от Оманския фонд по казуса с КТБ за близо 150 млн. евро.

„Това ще бъде нашата позиция. Наели сме адвокати за целта на тази защита“, отбеляза той. Горанов припомни, че срещу България е имало много дела, като даде пример за плевенския нефтохимически комбинат „Плама“ и продажбата на „БГА Балкан“. По неговите думи страната ни има капацитет и опит във воденето на такъв тип дела и няма притеснение от подобен иск.

„Смятаме го за неоснователен от акционер на банка в несъстоятелност - да има претенции към държавата, заради това, че лошо е управлявано дадено дружество и се е стигнало до несъстоятелност", каза финансовия министър.

Припомняме, че най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман е завел иск срещу България в арбитражен съд заради краха на КТБ. От фонда твърдят, че страната ни е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите, заради начина, по който е осъществила фалита на банката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама