Студентите в България се обединиха срещу Волен Сидеров

14:25, 27 окт 15 / Политика 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръководството на Националното представителство на студентските съвети в България излезе с обща позиция за случилото се в НАТФИЗ в изборната вечер. Тогава лидерът на „Атака“ Волен Сидеров и някои от депутатите му нахлуха в сградата на театралната академия, след което се стигна до масови безредици в центъра на София. Вследствие на тях Сидеров бе ударен с юмрук в скулата и бе отведен от полицията с разкървавено лице.

Вчера по време на протеста с искане за сваляне на имунитета на лидера на „Атака“ стана ясно, че студентският съвет на Софийския университет също подкрепя колегите си от НАТФИЗ и осъдиха остро действията на политика.

„За съжаление, за пореден път сме свидетели на недопустимо поведение на народни представители, които нарушават автономията на образователна институция. Факт е, че те нямат респект към университета и към студентите. Не е допустимо някой да се държи така със студенти и Ректор на Висше училище и да всява смут и да създава страх сред обучаващите се“, пише в позицията на представителството на студентските съвети.

От там са на мнение, че е недопустимо политици да се крият зад имунитета си, за да тормозят граждани. Според тях събитията от неделя вечер показват, че хората, натоварени със задачата да творят законите, се мислят за по-големи от тях в действията си.

„Депутатските карти не са пропуск за безнаказаност, а за отговорност към хората. Такива случаи не могат да се допускат в една демократична, европейска държава, каквато има претенции да е България“, пише в декларацията.

От организацията заявяват твърдо, че ще подкрепят колегите си при реализацията на всички предстоящи събития, сред които и нови протести. Позицията им е изпратена до редица политически фигури, сред които председателят на Народното събрание Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама