Шефът на ВАС иска депутатски имунитет и за съдиите

14:12, 27 окт 15 / Политика 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вместо намаляване на степента на имунитет на народните представителите, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев настоя и съдиите да получат защита, равна на тази на депутатите.

Той бе категоричен, че няма нужда имунитета на избраниците да паднат. “Независимостта на народните представителите е дотолкова, че те са свободни да изразяват това, което мислят. Това е факт и в Европа. А хулиганските действия, ако има такива, са съвсем друго. Има процедура, по която компетентният орган сваля имунитета”, каза той.

Министърът на правосъдието Христо Иванов също се обяви против премахването на имунитета на депутатите. “Ако в предишните подобни случаи през годините назад имаше реакция, този въпрос сега няма да стои”, каза той. Според него обаче, “щом опитни парламентаристи повдигат темата, явно има какво да се прецизира”. “Но пълно премахване на депутатския имунитет в една млада демокрация не трябва с лека ръка да се прави”, каза министърът.

По предложението на Колев, Иванов заяви, че за момента не вижда аргументи за изравняването на имунитета на депутатите и съдиите. “Има някои неясноти, но се надявам, че можем да ги оправим с промени в Закона за съдебната власт, които вече сме предложили”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама