Партиите обмислят кого да подкрепят на балотажа в Шумен

13:54, 27 окт 15 / Политика 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Все още няма ясна позиция при нито една от политическите формации, които ще имат представители в бъдещия местен парламент в Шумен, дали и кого ще подкрепят на предстоящия балотаж за местния вот в общинския център.

В неделя един срещу друг ще се изправят кандидатът на ГЕРБ Любомир Христов и  Иван Иванов от БСП.

От Движението за права и свободи (ДПС) заявиха, че предстоят разговори както на централно, така и на общинско ниво.

„До няколко дни ние трябва да проведем заседание, на което да решим на кого да дадем подкрепа”, каза за Topnovini.bg общинският лидер на ДПС Бюнямин Хасан.

Той добави, че на местно ниво освен политическа ориентация е много важно и личното предпочитанието на избиратели към самите кандидати.

В Реформаторския блок също няма яснота около подкрепата за някой от кандидатите, които ще се явявт на балотажа в събота.

Даниела Русева заяви, че предстои събиране на формациите от блока, на което да се обсъди и вземе решение за евентуална подкрепа.

Тя каза, че много важна е самата личност на кандидат-кмета.

„Хората са много важни. Личностите ще изведат града напред или ще го върнат назад”, каза тя и допълни, че кандидатът трябва да бъде всеотдаен в работата си, да го е грижа за града и да милее за него и да постигне много за намиране на допълнителни финанси за общината.

„Когато има финанси в общината, могат да се развиват всички сфери. Изключително важно е акцент на кандидат-кмета да бъде развитието на икономиката, какъвто беше основният акцент в нашата програма. Защото има ли работни места, всичко останало върви на едно по-високо ниво”, заяви Даниела Русева.

От Национален фронт за спасение на България (НФСБ) също съобщиха, че предстои обсъждане на бъдеща подкрепа за някой от кандидатите за кметове, които ще се явят на балотажа в Шумен.

„Към момента няма яснота кого от кандидатите ще подкрепи НФСБ. Ще съгласуваме с ръководството на партията и след разговор с Валери Симеонов, ще излезем с решение кого да подкрепим на балотажа в неделя”, каза общинският лидер на формацията Наталия Стефанова и обобщи, че кандидатът, които биха подкрепили, трябва да бъде добър мениджър и да умее да се грижи за гражданите на Шумен.

Общинският координатор на ВМРО Деан Станчев също обяви, че предстои обсъждане за бъдеща подкрепа на балотажа за кметската надпревара в Шумен.

Той заяви, че кандидатът, които биха подкрепили, трябва да е родолюбец най-вече и да милее за Шумен и шуменци.

„Ние сме български патриоти и ще подкрепим всяка идея, която е добра за развитието на Шумен. За нас водещото е българщината и да се случват нещата в Шумен”, заяви войводата.

Лидерите на партиите коментираха и изборните резултати и определиха представянето си на местния вот като добро.

Бюнямин Хасан каза, че според него представянето на Движението на местните избори в Шумен е успешно.

„Успяхме от първи тур да спечелим 8 кметски места, в 3 села сме на балотаж за втори тур. При кметствата ДПС се представи много добре в сравнение с предишните местни избори и имаме чувствителен ръст на гласовете и спечелените кметски места.

Петимата съветници в Общински съвет Шумен бе минимумът, който си бяхме поставили. Искахме да имаме 6 съветници, лично аз не съм доволен от резултата, можеше и повече да постигнем. Но на фона на това, че и другите основни политически партии имат дори намаляване на броя на съветниците спрямо предишните избори, смятам  че това за нас е едно успешно представяне”, каза той и добави, че според него по-ниските резултати се дължат на по-ниската активност.

„При нас анализите по секции тепърва ще се направят и ще видим къде точно не сме успели да направим пълна мобилизация”, каза Хасан и направи уговорка, че на местни избори много хора нямат право да гласуват заради изискванията за настоящ адрес и това им е попречило да гласуват в общината.

Даниела Русева коментира, че резултатът на реформаторите от местния вот в Шумен е много добър за формацията.

„Той е двойно по-висок от този на РБ на национално ниво. Много съжаляваме, че нашият кандидат не успя да стигне до балотаж, а много малко му трябваше. Ако беше успял да стигне до балотаж, той щеше да спечели и да промени града с неговите идеи, възможности и контакти на световно ниво”, каза Русева.

Тя допълни, че от началото на кампанията е била оптимист, дори е допускала, че може да имат и 8 съветници в местния парламент.

„Аз от самото начало знаех, че ще постигнем добър резултат и ще изненадаме всички”, сподели Русева.

Листата на Реформаторския блок бе пренаредена значително заради преференциалния вот на избирателите. Даниела Русева коментира, че самостоятелната работа за преференция на отделните кандидати е била задача, която са си поставили още в началото на кампанията, защото всеки, който работи за себе си, работи и за цялата листа.

„Това ние от щаба го поставихме като задача с пълното съзнание, че по този начин всеки допринася за повече мандати. Радвам се, че повече от половината кандидати в листата бяха хора от гражданската квота. Това са хора професионалисти, всеки един от тях е много силен в сферата, в която работи и ето, че от тях трима влязоха и станаха общински съветници, представители на гражданското общество”, каза Даниела Русева.

Според нея преференциалния вот няма да доведе до напрежение вътре във формацията, защото това е било задача по време на кампанията.

„Като отбор ние се разбирахме прекрасно, мисля, че така отборно ще се разбираме и в бъдеще в Общинския съвет”, категорична бе Русева.

След изборите в неделя НФСБ за първи път имаме двама предстсвители в местния парламент.

„Като цяло изборните резултати са добре, но можеше и още по-добре”, каза общинския лидер на формацията Наталия Стефанова и допълни, че една от причините за резултатите са недействителни бюлетини, както и объркване у избирателите заради преференциите.

Деан Станчев определи представянето на Местаната коалиция „Патриоти за Шумен”, от която са част ВМРО, като много добро, въпреки че е очакванията им са били за малко повече.

„Цялата кампания бе много вяла, единствено ние се опитахме да разчупим начина на водене на кампания и се опитахме да насочим нашия ресурс в по-атрактивни и по-родолюбиви мероприятия, а не скъпи билбордове”, заяви Диан Станчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама