С нова експертиза търсят истината по обвинение за източване на европари за животновъдство

13:52, 27 окт 15 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Още една експертиза беше назначена днес по делото срещу братята Йордан и Златко Иванови. Те са обвинени, че са взели еврофинансиране, допълнено от национално такова, за да отглеждат свине в село Кошов, но не са направили това, а само са източили парите – по 48 892 лева всеки.

По делото вече беше приета една експертиза, а на заседанието вчера са разпитани и всички свидетели. Новото вещо лице трябва да направи оглед на обектите, за които в процеса се спори, дали там са отглеждани прасета. След това от него се иска да изготви скици с всички постройки в тях, да определи отстоянието им една от друга, както и съществуват ли ВиК и елекрическа инсталация, както и отводнителна система.

При изготвянето на експертизата ангажираният с нея ще трябва да се съобрази с изискванията в периода 2008 – 2012 г., за който са обвинени подсъдимите.

Съдът прие искането на прокуратурата да бъдат изискани всички ветеринарно-медицински свидетелства за продажба на прасета, издавани от Областната служба по безопасност на храните и прие нови писмени доказателства, представени от адвокат Николай Колев, защитник на двамата мъже.

По време на деншното заседание единият от братята – Златко Иванов, даде обяснения по случая. Той заяви, че е отглеждал прасета, като посочи, как е започнал и какви грижи е полагал за обекта, в който са били те и за работата и подобренията по него. Не бе отречено, че на няколко пъти животните са местени от фермата по различни причини, което, според мъжа, не е нарушение, тъй като законът го позволява.

Несъответствието на ушните марки, които са издавани за вече заклани животни или за още неродени такива, той обясни с грешка на ветеринарния лекар, от когото ги е получил.

Липсата на някои документи пък подсъдимият обясни с това, че не е регистриран по ДДС като фирмите и не е длъжен да води счетоводство по подобие на тяхното.

Тук се стигна до спор между адвоката и съдията, тъй като първият искаше да се впишат в протокола думите на клиента му, че законът не го задължава да води счетоводство. Съдът обаче се възпротиви с обяснението, че тези думи нямат доказателствена стойност, тъй като не подсъдимият определя това, а нормативната уредба, която магистратите познават. Протестът на защитника приключи със забележка към него, основана на законово правило, след която той не продължи да настоява за вписването на тези думи на клиента си.

Подсъдимият обясни още, че първите проверки на мястото от страна на компетентните органи са минали добре, но проблемите му са започнали, когато е дошъл нов служител, който, според обвиняемия, е бил лошо настроен кън него и не е отразил правилно резултатите от проверките. На въпросите на прокурора, дали двамата мъже се познават от по-рано и има ли проверяващият лични мотиви да му причини неприятности, отговорите бяха отрицателни.

Златко Иванов обясни още, че е продавал прасета, но не на кланници, заради специфичните изисквания там, а е търгувал с частни лица от страната. По думите му, той не разполага с документи за тези продажби, освен ветеринарно-медицинските свидетелства за транспортирането на животните, поради което и прокурорът поиска те да бъдат предоставени.

Златко Иванов каза още, че от няколко месеца неговият обект и този на брат му са в застой, защото се подготвя смяна на породата свине, която се отглежда в тях. Оказа се, че преди време той е наемал един работник, но не можа да си спомни името му.

Другият брат – Йордан Иванов, се отказа от правото си даде обяснения, защото сметна, че Златко Иванов е обяснил подробно ситуацията. Поради отказа, в съдебната зала бяха прочетени показанията на първия, дадени в присъствието на адвокат по време на досъдебното производство.

Делото продължава на 23 ноември. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама