Лаборатория по възобновяеми енергийни източници подпомага обучението на студентите в РУ

13:41, 27 окт 15 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Русенския университет официално беше открита лаборатория по възобновяеми енергийни източници. Дарението е от фирма и ще бъде използвано основно от студентите-магистри по електроника от специалност „Електроника от възобновяеми енергийни източници“.

Инсталация за топла вода, която използва слънчева енергия, плосък слънчев колектор,  разрез на бойлер, произведен от фирмата и дигитални мултимери ще бъдат част от обучението на студентите. Цялата дарена апаратура е произведена от „Теси“ и реално се използва в промишлеността и бита, съобщават от РУ "Ангел Кънчев".

Ректорът на Русенския университет, чл.-кор. проф. Христо Белоев заяви, че за десетгодишното сътрудничество между висшето училище и фирмата има постигнати немалко успехи – студенти от университета работят в компанията, представители на фирмата помагат с методически указания в обучението. „Откриването на тази лаборатория е още една стъпка в нашата съвместна дейност“, заяви ректорът.

В момента трима служители на фирмата са студенти в Русенския университет, каза Христо Стоянов, мениджър „Човешки ресурси“ в компанията. „Дарението, което правим, ще помогне на учебния процес и ще подобри капацитета на факултета, преподавателите и студентите. Защото в дебата между бизнеса и университетите кой е виновен за качеството на работната ръка, има пътища и начини да си помагаме взаимно. Такива лаборатории са част от тези пътища“, коментира Христо Стоянов.

В края на церемонията ректорът на Русенския университет, чл.-кор. проф. Христо Белоев, връчи дарителско свидетелство на ръководството на фирмата с управител Жечко Кюркчиев, съобщават още от РУ "Ангел Кънчев".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама