Вдигат учителските заплати, тръгват от 600 лв.

12:52, 27 окт 15 25 604 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Минималната заплата на учителите в средното образование скача със 70 лв. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет председателят на учителския синдикат Янка Такева. Тя посочи, че минималното възнаграждение се увеличава със задна дата от 1 октомври.

По-рано днес Такева се срещна с финансовия министър Владислав Горанов, премиерът Бойко Борисов и председателят на КНСБ Пламен Димитров.

„Минималната заплата в средното образование ще се повиши с 12,6%. В момента тя е 530 лв. и се дава на младите новопостъпващи учители, които току-що са завършили. С повишението тя ще стане 600 лв.“, каза Такева.

Тя допълни, че средната заплата на учителите също ще се повиши до 890 лв. По думите ѝ след срещата е станало ясно, че на утрешното си заседание Министерският съвет ще вземе решение за отпускането на 20 млн. лева допълнително за заплати в образованието.

„Увеличеният размер на заплатите е залегнал и в бюджета за 2016 година, където са предвидени допълнителни 96 млн. лева за учителските заплати“, каза финансовият министър Владислав Горанов и добави, че образованието е приоритет в бюджет 2016.

„Всичко, което поискахме, е обезпечено в бюджета за следващата година“, посочи още Такева.

След срещата стана чсно още, че в бюджета за следващата година е заложено и вдигане на заплатите в Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане и Главната инспекция по труда. Това ще бъде с 10% и ще влезе всила от 1 януари догодина.

По думите на лидера на КНСБ Пламен Димитров увеличение се предвижда и на заплатите в НАП и митниците, но със символичните 5%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама