Хаосът в "Арена Армеец" - за да постигне ГЕРБ мнозинство в общината, подозират от Движение 21

12:00, 27 окт 15 / Политика 25 1055 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тежкият хаос в зала "Арена Армеец" не е вина само на Мая Манолова и ЦИК, а и на вицепремиера, отговарящ за изборите, Томислав Дончев, категорична бе председателят на Движение 21 Татяна Дончева. Според нея Изборният кодекс е приложен "дилетантски", без мисъл как ще изглежда изборния процес и други подробности, които е трябвало да бъдат изяснени година преди това.

"Да, членовете на Централната избирателна комисия трябва да бъдат сменени, но това след дъжд качулка. ГЕРБ можеха да ги сменят, но не са, защото ЦИК са "целунали ръка на падишаха", допълни още тя. 

"Целият хаос в ОИК-София е, за да може ГЕРБ да имат мнозинство в Общинския съвет", убеден е Симеон Славчев от Движение 21. И посочи, че след десетки часове чакане в “Арена Армеец” членовете на секционните избирателни комисии са готови да подпишат всичко, за да си тръгнат. При първоначалните резултати от изборната нощ ГЕРБ нямаха мнозинство в Общинския съвет. Предстои да излязат окончателните.

Председателят на партията остро разкритикува и съставите на секционните комисии. “Продължава практиката да се назначават хора, които имат нужда от надничката, а не такива, които са образовани и знаят как да се оправят”, каза тя.

Според Дончева ГЕРБ са купували гласове в страшни мащаби. "Супата е отдавна пресолена и отдавна сме прегърнали Тодор Живков като знак, за да гоним неговите резултати", визирайки космическия резултат на Димитър Николов в Бургас. И посочи, че в Обзор и Несебър цените на глас са били между 200 и 400 лева. “Купува, който има пари да купува”, заключи Дончева. И обобщи, че при такава “строга система на купуване на гласове за нас изборите са безсмислена работа”.

Дончева настоя да се въведе машинно гласуване, където възможностите за манипулация са по-ниски.

Тя възропта и срещу “космическите” тарифи на “Нова телевизия” и bTV. “Цените за клип в праймтайма в bTV достигаха 12 000 лева. И там се вижда, че 90% присъства само ГЕРБ, защото никой друг не може да си позволи тези тарифи. Печатните медии, вярно, че в голямата си част, са монопол - там също се показваха финансовите възможности на управляващата партия”, каза тя.

Според партийците референдумът е бил успешен, защото ще даде възможност за дебат - и за електронното гласуване, и за машинното, и за задължителното и за образователен ценз. Дончева допълни, че в множество малки населени места кандидатите на ГЕРБ са били с основно образование.

Движение 21 е доволно от своите резултати, тъй като за едва година са повишили вота за себе си повече от два пъти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама