Кралевското съкровище остава в Търговище

10:36, 27 окт 15 / Култура 25 779 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Удължен е срока на пребиваване на Кралевското златно съкровище в Търговище, информираха от Регионалния исторически музей. Има сключен договор между директора на музея Магдалена Жечева и проф. д-р Божидар Димитров – директор на Национален исторически музей за следващите три години изящната златна украса на тракийския аристократ да остане в града.

Кралевското съкровище  група от златни и сребърни предмети открити при проучването на тракийска надгробна могила при едноименното търговищко село. Находката от 284 година заедно със сребърния нагръдник е датирана през първата половина на 3 век пр.н.е. През месец март 2012  година ценната находка се завърна в Търговище 30 години след като е била открита от местния археолог Георги Гинев. 

Кралевското златно съкровище има необичайна история. Районът край едноименното село е проучван близо 5 години. През лятото на 1979 г. точно в последния ден на разкопките привечер на мястото остават само археологът Георги Гинев с трима ученици от бригадата и на най-необичайното място се появява безценната находка.

На мястото се разкрива гроб на местен тракийски владетел и в него уникалните предмети от чисто злато. Освен накити са намерени и апликации за украса на конска амуниция. Находката е изработена от 23 каратово злато и въпреки, че тежи по-малко от 300 грама и до момента няма аналог.

След откриването си съкровището остава в Търговище само броени дни, след което държавата го взема като част от националната експозиция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама