Евроинтеграцията събира младежи от страната и диаспората във Варна

08:25, 27 окт 15 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
XVII Есенен семинар на Фондация Българска Памет под мотото "Моята европейска карта на разширението“ ще се проведе в периода от 27-ми до 30-ти октомври във Варна. Форумът се провежда в рамките на дългогодишната инициатива на д-р Милен Врабевски "Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“. 

За осма поредна година ще си дадат среща ученици от България и младежи с български корен от Украйна и Молдова, за да научат повече за политиките на европейската интеграция и за възможностите, които България им предоставя посредством членството си в Европейския съюз. По врене на семинара са предвидени лекции на известни български общественици, журналисти и университетски преподаватели с акцент върху българското историческо наследство, националната памет и европейската културна идентичност. Програмата предвижда и посещения на старите български столици Плиска, Преслав и Велико Търново.

"Стараем се да научим най-младите ни съграждани, че днес националната идентичност и самосъзнание водят към общоевропейска солидарност и към обогатяване на културното многообразие на единната европейска общност. Младото поколение българи трябва да бъде в яснота относно ценностите на европейската интеграция, като същевременно трябва да съхранява и родните ни култура и традиции. Моето най-силно желание е да успеем да им предадем чувство на самоувереност и да ги мотивираме за тяхната собствена реализация, като хора, като бъдещи професионалисти и съзнателни членове на общото европейско семейство", казва д-р Милен Врабевски, който през 2013 г. бе отличен за инициативата си „Силна национална идентичност - силна европейска идентичност" с най-високото отличие на Европейския парламент - "Гражданин на Европа".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама