Кошмарът в „Арена Армеец“ продължава

07:39, 27 окт 15 / Политика 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В зала „Арена Армеец“ все още има около 300 души, които от изборната нощ все още стоят и чакат да предадат протоколите от изборите. Това стана ясно от свидетелски показания на членове на секции, които са били вътре, но най-накрая са си тръгнали.

„Това е сценарий за „Костинброд“ 2, отсече гневно в ефира на „Нова телевизия“ депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. „За да говорим за случайности, трябва да кажем, че нещо се е случило поради несработване на определени механизми, но в този случай така е заложено в Изборния кодекс, написан от Мая Манолова“, допълни тя.

По думите й, един от основните проблеми е увеличеният брой бюлетини – според закона на Манолова вече гласуваме и в кметства с над 100 жители, както и за районни кметове в София. Вторият проблем е намаленият повече от два пъти брой на членовете на ОИК, които могат да приемат протоколи.

Според Атанасова още преди месеци кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала увеличаване на техния брой, но според закона това е невъзможно. Самата Манолова се защити, като каза, че е можело да се наемат експерти. Тези експерти обаче могат само да помагат, но не могат законно да приемат протоколите.

Депутатът от ГЕРБ припомни още, че председателя на ЦИК Ивилина Алексиева, която вчера не прие предложението за работещо решение от правителството, също е назначена от Манолова. Кабинетът даде идеята бюлетините да бъдат поставени под охрана, а гражданите, които стоят с дни вече в „Арена Армеец“ да бъдат пуснати да се приберат по домовете си.

От свидетелски показания на членове на секции тази нощ един мъж е получил инфаркт.

„Най-разумно би било да бъде съкратен мандата на сегашната Централна избирателна комисия от 5 на 2 години, за да може в следващите 3 месеца да анализира своята дейност. Паралелно да бъдат обсъдени промени в Изборния кодекс, след което да приключи мандата им. Може да стане и с оставки, може да стане и по този начин”, коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му ЦИК не са очаквали толкова време да отнеме отчитането на бюлетините в зала „Арена Армеец”. Той оправда наличието на 19 членове на ОИК, които описват и проверяват протоколите със записаното в закона.

„Нашият проблем е, че не беше взето решение да увеличим състава на ОИК в София, Пловдив и други големи градове. Това бе обсъдено и в комисията, но тя не успя да се обедини да вземе тези решения да се увеличи броя на ОИК, дори нарушавайки закона”, обясни Цветозар Томов. Според него кошмарът в "Арена Армеец" ще приключи до няколко часа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама