Исторически урок на открито имаха ученици от Търговище

07:28, 27 окт 15 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Урок по история извън класната стая имаха третокласници и четвъртокласници от Първо основно училище "Христо Ботев" в Търговище. Те нарекоха своята експедиция в Историко-археологически резерват Сборяново „По следите на траките“.  

Обектът обхваща територията между селата Малък Поровец и Свещари в община Исперих. Представлява уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи от дълбока древност.

Малките ученици останаха силно впечатлени от най-значителното откритие на резервата – Свещарската тракийска царска гробница. Те се запознаха с историята й. Построена е в първата четвърт на ІІІ в. пр. Хр. и представлява уникален паметник на тракийската гробищна архитектура. Поради забележителната си архитектура и художествената си украса Свещарската гробница е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1985 г.  

Децата разгледаха мястото, на което в началото на ХVІІ век е построено текето Демир баба. То е било свещено за населявалите този район различни племена и народи повече от 2000 г. преди построяването му. От многобройните постройки е оцеляла само гробницата на алианския светец  Демир баба. Учениците видяха  запазената скала жертвеник до входа на вътрешния двор на Демир баба теке.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама