В Стражица заработи защитено жилище за млади хора с увреждания

07:19, 27 окт 15 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седем младежи с умствена изостаналост са изведени от социалния дом в Горски Сеновец и вече са в среда, близка до семейната,  съобщиха от пресцентъра на Община Стражица.

Услугата „Защитено жилище” се изпълнява по проект „Моят дом”, който Стражица спечели по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Благодарение на него, в апартаменти в подходяща сграда в Стражица от специализиран екип се обгрижват и подпомагат млади хора с тежки ментални увреждания.

Проектът е на стойност 99 128,30 лева, като основната част от средствата се осигуряват от Европейския социален фонд, а по-малката - от републиканския бюджет. Той е с продължителност 15 месеца, но от 1 ноември става делегирана държавна дейност, която ще се финансира от МТСП на база на изготвени стандарти.

На 21 октомври се състоя заключителна пресконференция, на която присъства Мария Василева, главен експерт в Агенцията за социално подпомагане, Ани Василева, ръководител на проекта, екипът за управление, социални експерти от общините Стражица, Лясковец и Елена, директори на социални институции и на центрове за обществена подкрепа в Стражица и Елена, екипът на „Защитеното жилище” и медии.

„В защитеното жилище се предоставят два типа услуги: за посрещане на основните жизнени потребности и за надграждане на жизнените потребности на хората с ментални проблеми, обясни Ани Василева. Освен качествената храна, обособеното място за отдих и сън, уютното и безопасно място за живеене, екипът надгражда уменията на потребителите чрез развиване на образното мислене и речевите умения, чрез психологическа подкрепа, развиване на творчески и игрови активности.

С всеки един потребител се работи по индивидуален план.”  Защитеното жилище е с капацитет за 8 потребители и предстои да се привлече още един човек, който да ползва услугата. Потребителите са на възраст от 21 до 28 години, за тях се грижи персонал от един социален работник, двама трудотерапевти, една медицинска сестра и един санитар. 

„С реализацията на този проект изпълнихме няколко основни цели: утвърдихме устойчив модел на деинституционализация на лицата с увреждания в специализирана институция, въведохме социалната услуга „Защитено жилище”, осигурихме грижа за достоен живот на хора в неравностойно положение, намалихме риска от социална изолация на целевите групи”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама