Прокурор от Свиленград принудил бизнесмен да гладува в ареста, а полицай го обрал

06:41, 27 окт 15 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Румънец, който е бил арестуван с постановление на Районна прокуратура Свиленград, а след това оправдан от съда, поиска обезщетение от 500 000 лв. Чужденецът е бил задържан на 31 май 2011 г. Първоначално бил обвинен за обсебване на 9 000 евро. По-късно обвинението е преквалифицирано в кражба.

Състав на Районен съд Свиленград е постановил той да бъде задържан под стража, където останал 20 месеца. По-късно е осъден в Свиленград, но по-горните инстанции го оправдават.

Сега пред състав на Окръжен съд Хасково, чужденецът твърди, че в ареста е преживял несправедливости, които му се отразили на психиката дори и след освобождаването му. Мъжът заявява още, че е бил подложен от страна на наблюдаващия прокурор – да направи самопризнание по повдигнатото обвинение. Той обаче не съобщава името на обвинителя. Заради този натиск румънецът започнал гладна стачка и обмислял самоубийство. Заради това арестуваният бил затворен в претоварена килия с невъзможни условия за живот. Там той бил малтретиран от служителите на ареста. Мъжът казва още, че докато бил задържан под стража някой от полицията в Свиленград му задигнал часовника за 3 000 долара.

По-късно бил преместен в затвора в София и настанен в килия с пушачи, а самият той не докосвал цигари. В това време съпругата му поискала развод и той загубил и нея, и бизнеса си в родината.

От прокуратурата възразяват срещу молбата му. Държавното обвинение смята, че твърденията му са недоказани,  а искът - неоснователен.

Според съдия Анна Петкова, обвинението е винаги незаконно, когато е постановена оправдателна присъда. Тя смята още, че мярката за неотклонение е продължила изключително дълго време. Съдът обаче приема, че малтретирането в килията и кражбата на часовника му са недоказани.

Последната дума на Окръжен съд Хасково е да му бъде изплатено обезщетение от 10 000 лв. Решението може да се обжалва пред Апелативен съд в Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама