София подкрепи студентите от НАТФИЗ

22:07, 26 окт 15 / Политика 25 591 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хиляди студенти от НАТФИЗ, техни колеги от други столични университети, актьори и граждани ръкопляскаха и скандираха „Искаме морал“ по време на протеста за снемането на имунитета на лидера на ПП „Атака“ Волен Сидеров.

Той провокира обществото до краен предел, след като снощи за пореден път нахлу в сградата на Академията за театрално и филмово изкуство в столицата. Този път търпението на студенти и граждани не издържа и единствено стотината полицаи, които пристигнаха, спасиха депутата от по- сериозна саморазправа с тълпата.

Протестът на студентите от НАТФИЗ се превърна в протест на обикновените граждани и арт гилдията в столицата. Още преди обявения час на площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се бяха събрали стотици. Някои от протестиращите носеха плакати с посланието „Сидеров, имунитетът не е памперс“.

„Поведението на Сидеров и изобщо цялата ситуация е изключително нелепа. Този протест не трябваше а е за сваляне на имунитета на този депутат – това трябваше да е направено толкова отдавна. В момента Сидеров трябваше да търпи други санкции. Ако това беше моята работа, щях да знам какви санкции заслужава, но това е нечия друга работа. Просто недоумявам как този човек може да е политик и да играе каквато и да било роля в държавата“, сподели студентка в Академията, която предпочете да остане анонимна.

Оказва се, че с поведението си в последно време депутатът предизвиква освен острата реакция на общетвото и съжаление. Някои вече са убедени, че зад скандалите стои не само политическа игра.

„Имаме един болен човек, на когото трябва да му се помогне. Единственият начин това да стане е да му се свали имунитетът. Това, че е болен обаче съвсем не го извинява. Сега нападките му са към студентите на НАТФИЗ. Те могат да бъдат насочени към всеки един човек, по всякакви причини, без конкретен повод. Факт е, че поведението му е недопустимо и от друга страна – все пак е народен представител“, смята Петър Габаров.

Шествието тръгна към сградата на НАТФИЗ, а след това и към централата на „Атака“. Протестът затвори част от ул. „Г. С. Раковски“, а това доведе и до големи задръствания по-късно вечерта.

По-рано днес Студентският съвет на Софийския университет разпространи писмо в подкрепа на колегите си от НАТФИЗ. Ето част от писмото на студентите в СУ:

"Считаме, че действията на народния представител Волен Сидеров и придружаващите го хора представляват изключително грубо и неоправдано нарушаване както на личната неприкосновеност на студентите, преподавателите и служителите на НАТФИЗ, така и на университетската автономия и академичен авторитет на въпросното висше училище. Намираме за недопустимо физическото и психическо насилие, което се упражнява срещу нашите колеги от академията и изразяваме пълната си подкрепа спрямо тях. Считаме за пошло и жалко унижението на български млади хора с цел вдигане на шум около поредните заветни избори, на които определени политически субекти трябва да оцелеят."

Съюзът на артистите в България (САБ) също излезе с позиция. Те поискаха закон за защита на гражданите от своеволия на политици. Изявлението им е адресирано до творческите съюзи в България, до висшите учебни заведения, до културните институти, до електронните и печатни медии, до дейците на културата и до гражданите на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама