Пълното отпадане на депутатския имунитет е рисковано според правосъдния министър

20:52, 26 окт 15 / Политика 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С оглед на „сравнително младата“ българска демокрация, отпадането на депутатския имунитет от Конституцията не е препоръчително. Това мнение сподели в студиото на bTV министърът на правосъдието Христо Иванов. Коментарът му беше по повод предложението на ГЕРБ за промени в закона след поредния скандал, предизвикан от лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

„Не бих изчистил имунитета с лека ръка. Нужно е прецизиране на текстове при евентуална промяна на закона, постановяващ депутатския имунитет“, заяви министърът. Според него не е разумно да се изтрие целият чл. 70 от Конституцията. Каквото и да е предложението относно имунитета, то не може да се гласува заедно с промените в съдебната система, а ще трябва отново да се събират подписи, уточни Иванов.

Министърът обяви, че Венецианската комисия е дала силна експертна и политическа подкрепа за съдебната реформа, дори и за задълбочаването ѝ. Комисията е посочила, че е нужна много по-голяма независимост на съда от предложената досега. По думите на Иванов внесените до момента предложения в парламента съставят „едно широко ветрило” от възможности как да се промени съдебната система и не би било трудно то да бъде „разгърнато” и напаснато според препоръките. Според комисията овластяването на прокуратурата е сериозен „остатък от тоталитаризма“, който задължително трябва да бъде променен.

Христо Иванов обяви, че ще поиска среща с представители на всички парламентарно представени партии за обсъждане на съдебната реформа. Утре министърът свиква заседание във Висшия съдебен съвет (ВСС), на което да обсъдят как да се „свие” непрекъснатия растеж в заетостта в сферата на магистратите и недостига на пари в бюджета за правосъдие за 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама