БСП проби при районните кметове – отива на балотаж в Искър

19:45, 26 окт 15 / Политика 25 483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
БСП може да се похвали с истински пробив на изборите за районен кмет. Кандидатът на БСП за районен кмет на Искър Борис Цветков почти сигурно е на балотаж в неделя, научи София Topnovini.bg. Източници от соцпартията потвърдиха, че Цветков е единственият им кандидат, който ще стигне до втория тур. От първия тур обаче разликата между него и настоящия кмет от ГЕРБ Ивайло Цеков е почти смазваща - около три пъти повече избиратели са подкрепили представителя на управляващата партия.

Социалистите отстъпват и в традиционно по-скоро червени райони, като Слатина и Изгрев, където остават след третата позиция.

За останалите 23 места в София спорът е най-вече между ГЕРБ и Реформаторския блок.

Коалиционните партньори ще се борят със сигурност на втори тур в районите Средец, Лозенец, Красна поляна и Оборище.

Паралелното преброяване на партийните щабове до момента сочи, че в останалите райони ГЕРБ са на ръба и минават с малко 50-процентната бариера. Данните обаче могат да се променят след официалните резултати заради многото сгрешени протоколи и забавянето на резултатите в ОИК заради хаоса в „Арена Армеец“.

В Средец ще спорят сегашният кмет Виргиния Стоянова (ГЕРБ) и и Мария Ачкова от реформаторите. В Лозенец битката е между Любомир Дреков (ГЕРБ) и Богдан Николов (РБ). В Красна поляна спорът ще е между Иван Чакъров (ГЕРБ) и Стоян Танев (РБ). В Оборище на балотаж отиват Йорданка Фикирлийска (ГЕРБ) и Васил Цолов (РБ).

Районните кметове се избират за първи път от години, след като промяната беше наново записана в Изборния кодекс. Досегашните кметове са изцяло от ГЕРБ, тъй като в предходния мандат те се назначаваха. На вота те предложиха всички свои действащи районни кметове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама