На първи тур преизбраха кметовете на Балчик и Крушари, останалите се решават на балотаж

19:14, 26 окт 15 / Политика 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За трети пореден мандат са избрани кметовете на две от добруджанските общини – Балчик – Николай Ангелов и Крушари – Добри Стефанов.

Кой ще ръководи останалите шест общини от област Добрич ще се решава на втори тур.

Николай Ангелов, издигнат от инициативен комитет, спечели с 55,10 % пред Красимир Михайлов /ГЕРБ/, който получи 33,33 % от гласовете на избирателите в морската община.

По думите на новия-стар кмет на Балчик тази голяма подкрепа е била очаквана за него и тя е оценка за изключително успешния му втори мандат. Той изрази надежда, че новият мандат ще е още по-успешен, тъй като управлението му бележи положителна градация.

За Добри Стефанов /ДПС/ това е четвърто мандат, начело на община Крушари, но трети пореден. Той е първият демократично избран кмет на общината. На първия тур на местните избори той печели 61,57 % от гласовете. Втора остана издигната от ГЕРБ Петранка Кръстева с 24,71 % „Очаквах този резултат. За него работихме през четирите години на мандата. Водихме много толерантна предизборна кампания и бяхме сигурни, че ще победим. Въпросът бе с колко“, сподели Добри Стефанов.

На втори тур ще се решава кой ще е кметът на останалите шест общини от областта. В Генерал Тошево стола на досегашния кмет Димитър Михайлов си оспорват Валентин Димитров и Ивайло Манушев. На първия тур Валентин Димитров /БСП/ получи 30,17 % от гласовете, а Ивайло Манушев  /ГЕРБ/ - 20.99%.

Дали Детелина Николова ще бъде кмет за четвърти мандат на община Добрич ще се реши идната неделя. На 25 октомври тя получи 49,05 % от гласовете и ще бъде на балотаж с Йордан Йорданов от Реформаторски блок, който получи подкрепа от 19,31 %. В община Добричка овакантения от Петко Петков, който изкара шест мандата начело на общината, пост, ще си оспорват Светослав Димитров от ГЕРБ, който на първи тур спечели 26.97% от гласовете, и Тошко Петков от БСП, с 26.01%.

На втори тур в Каварна, където след три мандата Цонко Цонев се отказа от кметското място и ще бъде само общински съветник, ще се явят кандидатът на БСП Нина Ставрева, която е получила 24.66 % от гласовете и независимият кандидат за кмет Галя Иванова /досегашен зам.-кмет/,която има 24.39 % от гласовете.

В Тервел досегашният кмет Живко Георгиев /БСП/ се бори за пети мандат. На първи тур той получи 45,43 % от гласовете. На балотажа срещу него излиза кандидатът на местната коалиция „За нов Тервел” Марияна Пасева, която спечели 33,46 %.

Досегашният кмет на Шабла проф. Райна Бърдарева, издигната от партия "Движение за социален хуманизъм", получи на първи тур 43.55%. Тя отива на балотаж с един от зам.-кметовете - Мариян Жечев, издигнат от ГЕРБ, който получи 32,90 % от гласовете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама