Омбудсманът предлага допълнителни пунктове за бюлетините

18:05, 26 окт 15 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Единственото решение хората от секционните комисии, които са ангажирани с изборния процес, да си тръгнат от зала „Арена Армеец”, е като се увеличи броят на пунктовете за приемане на изборните книжа от тях.

Това каза пред журналисти омбудсманът Мая Манолова, която посети залата, за да се срещне с председателя на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София Диляна Иванова и да разговаря с хората там във връзка със създалата се ситуация при преброяването на бюлетините от местните избори, предаде репортер на София Topnovini.bg.

 „Това наистина са много отговорни хора, които запазват самообладание и търпение. Това, което е очевидно обаче е, че е необходим по-голям капацитет, който да приема изборните книжа. За съжаление срещата ми с председателя на ОИК – София не завърши с успех, тъй като тя отказа да включи ресурса от експерти, с който разполага нейната комисия в този процес”, каза омбудсманът.

Манолова сподели, че е прекарала два часа в „Арена Армеец”, за да разговаря с хората от секционните избирателни комисии. Тя обясни, че се е свързала с вицепремиера Томислав Дончев, който отговаря за изборния процес и е провела десетки разговори с ЦИК. По нейните думи те са споделили тревогата й и предложението й за решение чрез включване на допълнителен експертен потенциал.

„Нямам представа с какви експерти разполага ОИК в София. По закон и с решение на ЦИК тя има десетки експерти, но със сигурност ЦИК има хора с експертиза и опит в провеждането на избори и те не възразяват, а даже настояват да пратят своите експерти. Но тъй като определено имаше съпротива от страна на ръководството на ОИК-София, в момента ЦИК заседава, за да обсъди проблема и с решение да задължи ОИК да приеме допълнителни експерти", отбеляза Манолова.

Според нея няма как с работа на 10 – 15 приемателни пункта процесът да приключи в разумно време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама