ГЕРБ обвини Мая Манолова за хаоса в "Арена Армеец ", иска оставката на ЦИК

17:53, 26 окт 15 / Политика 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Победителят на местните избори - ГЕРБ иска оставката на целия състав на Централната избирателна комисия (ЦИК ). Това съобщиха на пресконференция народните представители от партията на премиера Бойко Борисов Александър Ненков и Данаил Кирилов, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Причината за искането е хаосът с предаването на бюлетините и протоколите на секционните избирателни комисии в зала „Арена Армеец “. И към момента хиляди са затворени в спортната зала в очакване да им дойде редът. 

По думите на Ненков до абсурдната ситуация се е стигнало заради Изборния кодекс, изготвен от бившия депутат от БСП и настоящ омбудсман Мая Манолова. С поправките съставът на Общинската избирателна комисия тогава беше намален от 41 на 19 души.

Ненков посочи, че случващото се е еквивалент на костинбродската афира. Според него обвиненията на БСП, че местните избори са били опорочени от корпоративния и купения вот, както и скандалите около Волен Сидеров, са доказателството за това.

"Осъждаме действията на ЦИК. Това е един орган, който е избран от парламента по действащия закон на Мая Манолова. Този закон трябваше да спомогне за по-лесното провеждане на изборите", каза Ненков и оприличи обстановката в "Арена Аремеец " на истинска катастрофа. 

По думите му в момента там са депутатите Жельо Бойчев (БСП ), Георги Кадиев и омбудсманът  Мая Манолова и това са хората, които трябва да понесат политическата отговорност. 

"Те приеха тези правила, въпреки че ги предупреждавахме, че сегашната ситуация предстои да се случи", допълни депутатът от ГЕРБ. 

Данаил  Кирилов отбеляза, че ГЕРБ няма мнозинство  в ЦИК. "Ние сме малцинство и при това положение, каквито и организационни  мерки да предложим, би следвало да разчитаме да бъдат приети на по-широка база", каза той.

Според него идеологът на изборния кодекс Мая Манолова е обявила, че този състав на ЦИК  ще бъде професионален. 

По думите му ЦИК  е следвало да бъде готова и да реагира своевременно на предизвикателствата. 

"За София са ангажирани над10 000 граждани, които участват в секционните избирателни комисии. В момента те са герои и се справят със ситуацията, като подхождат с разбиране и търпение", обясни Кирилов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама