Иван Иванов: Ще разговарям с политическите сили в Шумен за подкрепа на балотажа

17:04, 26 окт 15 / Политика 25 483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Ще поканим всички политически сили на разговори преди балотажа на 1 ноември. Не изключваме никого.” Това заяви на пресконференция след първия тур кандидатът за кмет на БСП в Шумен Иван Иванов.

На 1 ноември Иван Иванов ще се изправи в пряка битка за кметския стол с кандидата на ГЕРБ в Шумен Любомир Христов.

“От днес започвам серия разговори с представители на политическите сили в Шумен. С тези, които искат града да се развива, да продължи своя възход, който започна преди осем години. Не ме интересуват лидерски договорки. Крайната ми цел са хората, като считам че в срещи и разговори мога да ги убедя в качествата на моята кандидатура и това че мога да спечеля изборите и да направя истинските реформи, които трябва да се случат в Шумен”, заяви Иван Иванов.

“АБВ са най-логичния партньор на БСП, защото разделителните линии между двете партии са много по-малко отколкото допирните точки. Патриотите също са свободни по дух хора, които не са съвместими с авторитарните структури на ГЕРБ. Очакваме и реакцията и позицията на партиите в Реформаторския блок”, каза Иван Иванов. Той добави, че не изключва никого като потенциален партньор. Кандидатът за кмет отново заяви, че е доказал, че неговата платформа не е тясно партийна, а по-скоро гражданска и отворена за гражданите на Шумен.

Иван Иванов благодари на шуменци за подкрепата, която са му оказали на първия тур на кметските избори и бе категоричен, че целта му е да спечели надпреварата за кметския стол в Шумен.

“Радвам се, че шуменци не се подадоха на внушенията за предрешен вот в полза на ГЕРБ и излязоха да гласуват. Това ми дава голяма сигурност, че в неделя на 1 ноември, когато е Деня на народните будители, шуменци ще проявят своя възрожденски дух и за пореден път ще заложат на този, който им гарантира реалното участие и споделена отговорност в местната власт. Считам, че това съм аз”, обяви Иванов

“Обективният прочит на и числата от 25 октомври до голяма степен потвърждават моята увереност. По официални данни за кандидата за кмет на ГЕРБ са гласували малко над 13 хил. души. Тук има едни парадокс, който ще анализираме и може да стигнем до жалба. За листата на ГЕРБ са гласували 10 хил. души, което е разлика от 3 хил. души от гласуването за кмет. Това ни навежда някои въпроси, защото този феномен не се среща при други партии в Шумен.

Срещу управлението на тази партия обаче излязоха над 67 хил. души, 45 хил. души не излязоха да гласуват на 25 октомври. През тази седмица ние ще се обърнем към тях. Всички тези хора имат възможност да материализират своето нежелание да бъдат управлявани авторитарно и със страх и ще ги призова да дадат подкрепата си за мен.

Доказал съм се като екипен играч и на тези избори моят отбор са шуменци и всеки един от тях може да участва на практика в моя екип”, призова Иван Иванов.

“Искрено се надявам, че Шумен ще е един от малкото градове, които няма да се подаде на натиска и страха и се надявам, че тези, които не гласуваха сега, ще направят реална преценка и ще излязат да гласуват на втори тур в подкрепа на кандидат, който им предлага участие в управлението”, допълни кандидатът за кмет.

Отговори на два въпроса очакват БСП тази седмица.

Въпросите формулира избраният за общински съветник от БСП Венцислав Венков.

“Ситуацията е такава, че в надпреварата за кмет на Шумен останаха двама народни представители. Така важен става въпросът с представителството на Шумен в Народното събрание. Нашата информация е, че при положение, че г-н Христов спечели кметската надпревара, в парламента ще влезе не следващия в листата Донка Иванова, а Селиме Кърджалиева. Ако това се случи, искаме да знаем кай ще представлява област Шумен?

Ако това е г-жа Кърджалиева става така, че от шест народни представители само едни – Иван Иванов, ще е от Шумен. Всички останали нямат нища общо с града, а някои и с област Шумен.”

Вторият въпрос, който поставиха от БСП бе към АБВ.

“Ще искаме да чуем ясно и позицията на нашите приятели от АБВ. АБВ е лявоцентристка партия. Искаме да чуем тази партия в коя писта застава - в лявата или ще призоват хората да гласуват по съвест, което е много по-различно”, попита Венков.

На пресконференцията областният председател на БСП в Шумен Тодор Тодоров обобщи представянето на БСП на изборите на 25 октомври.

В две от общините БСП отива на балотаж – в Шумен и Велики Преслав.

“До последно бяхме на балотаж и в Нови пазар, но при последния протокол от село Вълнари с 47 гласа кандидатът на ГЕРБ изпревари нашия и отиде на балотаж. Ще анализираме тази ситуация и е възможно да подадем жалба”, обясни Тодоров.

Той допълни, че и в Шумен и във Велики Преслав БСП има реални шансове да спечели.

“Сега отново отиваме на избори, а там всичко е възможно. Имаме достатъчно потенциал за спечелване на кметското място в Шумен и във Велики Преслав.”

По отношение на населените места в община Шумен Тодоров заяви, че имат избрани двама кметове в селата Царев брод и Лозево и отиват на балотаж с ГЕРБ в Мараш.

“За съжаление в някои от големите села в общината, като село Мадара, не успяхме да стигнем до балотаж. В Мадара на втори тур отива представител на АБВ. Същото се отнася и за другите големи села Дибич и Ивански”, каза Тодоров

Той заяви, че очакванията са били за по-добро представяне в община Шумен. “Почти повторихме резултатите от парламентарните избори, като сега имаше една особеност. АБВ има по-добри резултати за кмет в сравнение с парламентарните избори. През тази седмица продължаваме с кампанията и мисля, че имаме реални шансове да спечелим във всички тези населени места.”

Тодоров допълни, че има и разочарование по отношение на общинските съветници, избрани от БСП. “В листата имахме много достойни хора. Не искам да отричам преференциите, но някой път те изиграват лоша шега. За мен е необяснимо защо един човек като ректора на Шуменския университет проф. Маргарита Георгиева не успя да стане общински съветник.” Той допълни, че са работили демократично по отношение на преференциите и всеки от листата с общински съветници е имал право да рекламира себе си.

Пресконференцията изслуша Димитър Дъбов. На въпрос какви са прогнозите му за балотажа в Шумен Димитър Дъбов заяви, че според него нищо не е загубено, а напротив. “От кандидата на БСП се иска висш пилотаж и ако те го направят успешно ще има резултат. Раздаването сега започва отново, а от това, което се случи в последния месец съм удовлетворен.”. Димитър Дъбов, че в Шумен е изненада са поднесли кандидатите на Реформаторския блок. По отношение на конфигурацията в общинския съвет в Шумен Дъбов заяви, че ако тя е такава, каквато е в Народно събрание на никой кмет няма да му е лесно да управлява.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама