Жури на престижен музикален конкурс промени правилата, за да награди по достойнство талантливо русенче

16:54, 26 окт 15 / Култура 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Малката възпитаничка на Общинския детски център за култура и изкуство (ОбДЦКИ) в Русе Тереза Тодорова получи награда от един от най-престижните музикални конкурси в Италия „Канта джиро“, което в превод значи „Пеещи хора“. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Специално за нея дори беше въведена нова оценка – 11, тъй като досегашният максимум 10 се е сторил нисък на журито, останало възхитено от представянето й.

Талантливата жителка на дунавския град се е състезавала в категория „Джуниър”, във възрастова група от 6 до 13 години. На конкурса са се явили над 4000 деца, от тях 100 са полуфиналистите и 21 са се класирали за финала. Сред тях е била и Тереза Тодорова, която успешно се е преборила с конкуренцията на малчугани от Италия, Малта, Русия, Черна гора, Румъния и Нигерия.

Жребият я е класирал да излезе последна да пее на сцената. Тя се е представила с песента „Камино”. След нея членовете на журито, впечатлени от невероятния глас на малката Тереза и от бурните аплодисменти на публиката, веднага са въвели оценката 11, тъй като преди това са дали 10-ки на 13-годишно момиче от Нигерия, но талантливото русенче се е представило по-добре от тази своя конкурентка.

Така единодушно с първа награда българското дете с голям глас е поканено от организатора на конкурса да открие Гала концерта на победителите. Там присъстват журналисти, композитори, продуценти, кметът на област Лацио и др. В интервютата, които е дала, Тереза е казала, че е от малка, но много красива държава на име България и от най-прекрасния град в нея, разположен на река Дунав – Русе.

Родителите на Тереза са получили предложение тя да участва скоро в предаване по „Рай Уно”, където да разкаже всичко за себе си, а италиански композитор вече й пише песен, която ще й подари.

Тереза Тодорова вмзе участие в конкурса, след като през май е участвала в друг такъв, но по пиано, отново в Италия, на който също е взела първа награда. Тогава съвсем случайно е попаднала на кастинга за конкурса „Канта Джиро” в област Лацио. Избрана е от журито да се яви директно на финала в Рим, който беше на 23 и 24 октомври.

„Канта Джиро” се провежда от 1962 г. всяка година в Италия. Екип от специалисти музиканти и композитори обикалят всяко едно кътче в страната, за да прослушат пеещи хора от 6 години нагоре. Така избраните отиват на полуфинал в категориите опера, поп музика, рап. Има категория и за таланти, които сами пишат и изпълняват песните си.

През годините почти всички големи италиански певци са участвали в този конкурс, част от тях са Адриано Челентано, Джани Моранди, групата „Рики е Повери", Литъл Тони, Джана Нанини и други. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама