Преференциите разместиха съветниците в партийните листи в Шумен

16:50, 26 окт 15 / Политика 25 898 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преференциалният вот промени подредбата на кандидатите, направена от партийните централи, показват данните от гласуването в община Шумен.

Както и на парламентарните избори, „най-печеливши” пак се оказват късметлиите, чиито поредни номера в листата за съветници съвпадат с номерата на бюлетината на партията.

Вероятно по тази схема кандидатът, събрал най-много преференции във вота  – 866 е арх. Светлозар Тузсузов, който бе №3 в листата на ГЕРБ, както и бюлетината им.

Съпартийникът му и първи в листата за съветници проф. Стефан Желев също има много голям брой преференции – 593. В подредбата на ГЕРБ, избирателите са дали предпочитанията си за бившия областен управител Димитър Александров(313), за ревматолога д-р Стоян Тодоров( 267).

Шестият в листата, проф. Добрин Добрев от Шуменския университет е получил 198 преференции, а шуменецът Владислав Григоров, който преди 2 години организира кампанията за построяване на паметника на Тодор Колев, е събрал 232 преференции.

Сериозни размествания има и в листата на БСП, сочат изборните резултати. Там по схемата бюлетина №8 и пореден номер 8, рекорден брой преференции – 493 получава бившата зам.-кметица по култура и образование Живка Тонева.

С по над 200 преференции са екскметът по строителство и екология инж. Иван Йонков и младата надежда на столетницата в Шумен Лили Петрова. Доста предпочитания – 158 е събрал и общинският експерт по европроектите Данаил Данчев. Изненадващо, с по-малък брой преференции остават юристът Генчо Гатев и ректорът на Шуменския университет проф. Маргарита Георгиева, които няма да влязат в състава на Общинския съвет.

Най-впечатляваща е ситуацията с последният, на 41 място в листата на БСП – бившият шеф на „Български пощи” – Шумен Анатоли Стоянов, който е успял да събере 152 преференции и така се оказа с място в сесийната зала.

Подобен прецедент има и в листата на Реформаторският блок, където последният №41 Добромир Драев влиза в Общинския съвет със събраните за него 212 преференции.

Водачката на листата Даниела Русева е също с рекорден брой преференции-450, следвана от втория в списъка Васил Тодоров- с 435. С 315 референции е и кандидатът за кмет от Реформаторския блок Иван Ламбов. Преподавателката по информатика Бисерка Йовчева събира 285 гласа преференциален вот, въпреки 11-тото си място в листата. 16-ият в списъка предприемачът Христофор Крумов също получава 220 отметки в партийната бюлетина. А и номерът му съвпада с номера й, което вероятно е помогнало за влизането му в състава на новия Общински съвет.

В редиците на ДПС, най-много преференции- 247 е получила преподавателката в Шуменския университет Менент Шукриева, която е 7 – ма в листата. Бюлетината на партията също беше №7.

Общо за общински съветници в община Шумен са гласували 37 240 избиратели, като недействителните бюлетини са 5219.

Разпределението на гласовете по кандидатски листи е 32.90% за ПП ГЕРБ, 17.15% за БСП, 15.55% за Реформаторския блок, 10.77% за ДПС.

АБВ и НФСБ вземат по 5.22%, с 4.07% е местната коалиция ”Патриоти за Шумен”. По 2.59% имат „Атака” и „Народен съюз”.

За едно място в новия общински съвет са били нужни 781 гласа. Разпределението на местата е както следва – ПП ГЕРБ вкарват 14 съветници, БСП и Реформаторският блок- по 7. С 5 места в новия Общински съвет е ДПС.

АБВ, НФСБ и „Патриоти за Шумен” ще имат по двама представители в сесийната зала, с по един съветник са „Атака” и „Народен съюз”.

Ето съставът на новия общински съвет:

ГЕРБ:

Стефан Желев

Светлозар Тузсузов

Димитър Александров

Стоян Тодоров

Владислав Григоров

Добрин Добрев

Светлана Маркова

Валентина Тодорова

Анна Димитрова

Борислав Беджев

Детелина Куртева

Димитричка Недева

Деница Спасова

БСП:

Тодор Тодоров

Живка Тонева

Иван Йонков

Лили Петрова

Венцислав Венков

Данаил Данчев

Анатоли Стоянов

Реформаторски блок:

Даниела Русева

Васил Тодоров

Иван Ламбов

Бисерка Йовчева

Ася Аспарухова

Христофор Крумов

Добромир Драев

ДПС:

Седат Кадир

Менент Шукриева

Сунай Исуф

Асен Асенов

Метин Джамбазов

„Патриоти за Шумен”:

Деан Станчев

Радослав Узунов

АБВ:

Пламен Петков

Валентин Велев

НФСБ:

Наталия Стефанова

Стефани Любенова

Атака:

Добрин Чайлев

Народен съюз:

Васил Христов

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама