7 номинации за Националната литературна награда "Елиас Канети"

16:27, 26 окт 15 / Култура 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Станаха известни номинациите за Националната литературна награда „Елиас Канети“ за 2015 година. Назначената от кмета на Община Русе комисия излъчи 7 номинации от общо предложените 38 заглавия, информираха от местната администрация в крайдунавския град.

6 мъже и една жена са претендентите, селектирани от журито за наградата в тазгодишното издание на престижния литературен конкурс.

Номинираните са Иван Станков със „Спомени за вода. Dm“, Чавдар Ценов с „Отклонение на есен“, Людмил Тодоров с „Разглобено лято“, Христо Карастоянов с „Една и съща нощ“, Явор Цанев с „Вино за мъртвите“, Галин Никифоров с „Лисицата“ и Емилия Дворянова с романа „При входа на морето“. В раздел „Драматургия“ номинации не са излъчени.

Журито заседава в състав председател проф. дфн Милена Кирова, зам.-председател проф. дфн Пенка Ангелова (Председател на МД „Елиас Канети“) и членове: доц. д-р Борис Минков (литературен критик), проф. дфн Виолета Дечева (театровед), Ивайла Александрова (писател и носител на НЛН „Елиас Канети“ 2009), Владислав Атанасов (представител на културната комисия при Общински съвет – Русе) и д-р Мая Ангелова от РУ „Ангел Кънчев“.

Тазгодишният носител на НЛН „Елиас Канети“ за 2015 г. ще бъде обявен на 30 октомври от 18 ч. в зала „Европа“ на Доходно здание, на специална церемония, организирана от Община Русе.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама