Областният управител на Сливен сред гостите на конгреса на Европейската народна партия в Мадрид

16:15, 26 окт 15 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител Димитър Сяров присъства на XXIII конгрес на Европейската народна партия /ЕНП/, който се проведе в испанската столица Мадрид. Официални домакини на форума бяха испанският премиер Мариано Рахой и председателят на ЕНП Жозеф Дол.

Участие в срещата на върха на десните държавни и правителствени ръководители, президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на ЕС Доналд Туск взеха немският канцлер Ангела Меркел, Клаус Йоханис (Румъния), Бойко Борисов (България), Виктор Орбан (Унгария), Ева Копач (Полша), Лаймдота Страуюма (Латвия), Енда Кени (Ирландия), Педру Пасуш Коелю (Португалия) и Никос Анастасиадис (Кипър).

Над 3000 участници, измежду които 750 делегати, 14 правителствени ръководители и държавни глави на държави от ЕС и извън Европа присъстваха на конгреса на ЕНП. Единадесет европейски комисари също бяха в испанската столица. Освен от министър-председателя, България беше представена и от партньорите му в коалиционното правителство Радан Кънев, Меглена Кунева и Божидар Лукарски в качеството си на лидери на партии-членове на ЕНП.

Сред основните точки в дневния ред на конгреса беше избирането на председател на групата на ЕНП в Европейския парламент. Делегатите преизбраха за нов тригодишен мандат досегашния президент Жозеф Дол. Избрани бяха и 10 вице-президенти, ковчежник и генерален секретар..

Основен фокус на пленарните сесии беше миграцията и борбата с тероризма. Конгресът прие извънредна резолюция „Защита на бежанците – гарантиране сигурността на външните граници на ЕС и засилване на борбата срещу незаконната миграция". Делегатите призоваха за засилване на граничния контрол по външните граници на ЕС и предупредиха, че потокът от мигранти в съюза може сериозно да дестабилизира региона, ако продължи. ЕПН призова да се ускори процедурата за получаване на убежище, да се съдейства в политиката в областта на завръщането на бежанци. ЕС е длъжен да оказва на страните-членки финансова помощ, но също и помощ под формата на сътрудници и оборудване на съответните гранични агенции на ЕС.

Конгресът прие още и документ относно защитата на съюза и насърчаването на ценностите, който фокусира върху външната политика, сигурността и отбраната. Приети бяха и серия резолюции по специфични теми като икономическия растеж, изменението на климата и партньорството между Европа и Съединените щати.

В рамките на форума заседава и представителството на центъра за европейски изследвания „Мартенс".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама