Георги Първанов: Малко му беше на Сидеров

15:31, 26 окт 15 / Политика 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На какво основание Волен Сидеров влиза посред нощ и безпокои и тревожи студентите и преподавателите в НАТФИЗ? Малко му беше това, което снощи му се случи. Аз съм "за" да отпадне имунитетът на депутатите. 

 

Това заяви лидерът на АБВ и президент Георги Първанов на пресконференция във връзка с края на местните избори, предаде репортер на София Topnovini.bg. Коментарът на Първанов е във връзка със снощния скандал с лидера на "Атака" Волен Сидеров, който за втори път нахлу в театралната академия, а по-късно бе изведен от полицията, като получи и няколко удара в лицето. 

 

По-рано днес ГЕРБ предложиха да бъдат внесени нови промени в Конституцията, с които да отпадне имунитета на народните представители. 

 

"Още като държавен глава се бях обявил за отпадането на имунитета. Някак си оставам с неприятното впечатление, че един такъв скандал като снощния и като предишните на гражданина Сидеров ни провокира да търсим такова решение. Той трябва да бъде респектиран с цялата строгост на закона", посочи Първанов. 

 

Той поздрави поздрави органите на реда за това, че са се държали мъжки, запазили са спокойствие и са овладели ситуацията. 

  Президентът призова да не решаваме случая под емоционалното въздействие след снощните събития. АБВ ще имат инициативата да направят серия от срещи  и разговори в парламента. "Народното събрание трябва да покаже воля да се разправи върху подобни субекти, които хвърлят сянка върху парламентаризмът като цяло.    После се чудим защо към политиците и партиите се гледа толкова нихилистично", оплака се Георги Първанов.    Според него истинският победител на тези избори е ГЕРБ заради последователната си политика и доброто си управление в редица големи общини. Резултатите на АБВ са добри, като по думите на Първанов партията му взима около 45 кметски места - някои избрани други на първи тур, а други отивали на балотаж.   Според него АБВ запазва и утвърждава своето присъствие над 4% по изчисленията на социологическите агенции и по този начин изпреварва партии като НФСБ, ВМРО, "Атака" и други.   "Очевидно е, че АБВ вече е незаобиколим фактор не само по отношение на лявото, но и в българската политика като цяло", допълни президентът.     Георги Първанов за пореден път изрази готовността на АБВ да подаде отговорно ръка към левите сили в България в най-широкия спектър, а не само към БСП. "Трябва оставим на страна аругантни реплики и особеното чувство за хумор на Михаил Миков, защото виждаме до къде го докараха", каза още той.    АБВ категорично ще подкрепи електронното гласуване в пленарна зала, за което на референдума над 70% от българите гласуваха "за". От партията на Първанов отново ще предложат да бъдат свалени праговете на референдумите, както и въвеждането на задължително гласуване и мажоритарен елемент.    "Няма да излезем от управлението заради кефа на този или онзи. Местните избори не са показателни за работата на коалицията", категоричен бе Георги Първанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама