Замесен в трафик на 4 кила кокаин добричлия обжалва присъдата си

15:16, 26 окт 15 25 767 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На въззивна проверка пред Варненския апелативен съд бе 10 годишна присъда на Окръжен съд Добрич (ДОС), произнесена задочно спрямо Живко Желязков, признат за виновен в това, че през м.август 2007 г. в Добрич, в съучастие с Ивелин Ранчев като помагач, умишлено улеснил държането на 4 004.4 гр. кокаин, предназначен за разпространение. Активното вещество /чист кокаин/ в това количество било 3004.1 гр, а общата стойност на дрогата възлиза на 1млн 001 063 лв. Престъплението е останало недовършено в стадия на опита по независещи от подсъдимия причини. Първата съдебна инстанция му е наложила и глоба в размер на 12 000 лева. Желязков вече е бил осъждан 2 пъти, като престъплението, за което получил 10 години затвор е в условията на изпитателния срок на присъда от Районен съд Добрич.

Става въпрос за трафик на кокаин от Централна Америка към Чехия и предназначен за страните от ЕС.

Според обвинението, през лятото на 2007 година Желязков предложил на Ранчев, който бил зле финансово, да отиде до град Бърно, Чехия и да получи пакет с наркотик, изпратен по пощата от Коста Рика. За тази услуга Ранчев щял да получи възнаграждение. Той приел задачата, дал личната си карта на Желязков, а той изпратил данните за самоличността му до Коста Рика. Имало и нает апартамент в Бърно, където Ранчев е трябвало да изчака колета. Лице с неизвестна самоличност изпратило от Коста Рика за Чехия колет, в който били поставени 4 по-малки пакета. Това бил кокаинът с тегло 4004,3 грама, с активно вещество /чист кокаин/ 3004,1 грама. Колетът бил адресиран до Ивелин Ранчев на адреса на наетата квартира в Бърно. Пратката породила съмнения в органите на чешката полиция, тъй като няколко дни преди това бил заловен друг пакет с хероин, на който изпращачът бил също от Коста Рика. Органите на Реда в Чехия иззели кокаина и подменили съдържанието на пакета, който Ивелин трябвало да получи. Измислили и схема, по която чрез СРС да проследят получателя на пратката и неговите контакти. В продължение на два дни, след указания на полицията пощенските служители в Бърно размотавали нашенеца от един пощенски клон в друг. През този период Ранчев провел множество телефонни разговори с Желязков, записани от чешката полиция. Чешкото разследване установило, че и двамата българи знаят за съдържанието на  пакета, а Ранчев вече сериозно се притеснявал да не го заловят. След като най-сетне колетът бил връчен на получателя, властите в Бърно задържали българина. Година по-късно Областният съд в Бърно осъдил Ивелин Ранчев на 12 години затвор за притежанието на кокаина, изпратен от Коста Рика и предназначен за разпространение. Както в хода на разследването, така и на наказателното дело в Чехия, било установено участието Живко Желязков в престъпната схема, а прокуратурата поискала от българските власти трансфер на наказателното производство.

През август миналата година прокурор при ОПДобрич е издал Европейска заповед за арест на Желязков. Подсъдимият бил обявен за международно издирване и от чешките власти, но до настоящия момент не е заловен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама