Онкологичният център в Шумен с мобилен PET скенер

14:59, 26 окт 15 25 3539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комплексен онкологичен център – Шумен вече разполага с мобилен PET/CT скенер, съобщават от КОЦ.

Модерната апаратура е на Сименс, а самата мобилна станция е взета под наем от Холандия.

„Това е хибриден апарат, комбинация между позитронно-емисионен томограф и рентгенов класически скенер. Образът от двата апарата се наслагва, като се използва една и съща маса, на която се слага пациентът. Полученият образ съчетава предимствата на функционалния образ, който дава позитронната томография с морфологичния образ, който дава рентгеновия скенер”, обясни д-р Вихрен Маринов и добави, че така много точно се определят зоните, които са засегнати от заболяване.

Благодарение на тази образна методика се постига по-точно определяне на стадия на онкологичните заболявания, ефекта от терапията (химио, лъчетерапия или оперативно лечение), ранно откриване на съмнителни за рецидиви зони, по-точно насочване на лъчетерапията към по-активните части от туморната маса, определяне на най-подходящото за биопсиране място, както и търсене на тумор с неизвестна локализация, но с изявени метастази.

Самата станция има няколко помещения - работната станция, от където се командва самият апарат, в друго отделение е самият апарат, и трето помещение, в което се инжектира радио-фармацевтиката на пациентите.

Д-р Вихрен Маринов обясни, че след като се инжектира активното вещество в пациента, той минава през скенера и там, след взаимодействие между препарата и раковите клетки, се виждат туморни образования.

„Използва се флуор дезокси глюкоза, като в молекулата на глюкоза е включен радиоактивен флуор. Това вещество се натрупва предимно в туморните клетки на първичния тумор или разсейките. След това се получава образ на база излъчването на тези зони ”, разясни лекарят и допълни, че след като се насложи този образът върху рентегеновия образ много точно се определят къде точно се намират тези зони с туморен процес.

Това, че станцията е мобилна, спестява средства на болницата, каза още д-р Маринов. Той заяви, че в момента единствено Комплексия онкологичен център в Шумен има договор за ползване на такъв ПЕТ скенер.

„С такава мобилна установка имаме договор само ние, като опциите са отворени – и друг диспансер също би могъл да го използа. Но засега апаратът ще се използва само от шуменския диспансер”, каза лекарят.

Очаква се апаратът да започне работа с пациенти в началото на следващата година.

„Трябва да се получи лицензия от Агенцията за ядрено регулиране, че лъчезащитата е съобразена с всички изисквания. След това ще се провеждат преговори със Здравната каса за финансиране на тази дейност, тъй като тя е нова. Нормален работен цикъл вероятно ще се осъществи с подписване на новия рамков договор. Това обикновено става около края на февруари”, разясни д-р Маринов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама