Дончев за хаоса в „Арена Армеец“: Още утре ще мислим за промяна в закона

14:40, 26 окт 15 / Политика 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От утре основната тема трябва да е по какъв начин да се промени изборното законодателство, за да не сблъскваме повече с подобна ситуация като тази в „Арена Армеец“. Това каза на извънреден брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Дончев обясни, че предложението, което по-рано днес министрите направиха- хората от залата да бъдат пуснати, а бюлетините заключени с охрана, е било единствено за решаване на проблема.

„Това предложение не беше възприето. И общинската, и Централната избирателна комисия са независими и ние много държим на това. Въпреки това правителството настоява те да бъдат достатъчно гъвкави и да търсят решения в сложната ситуация“, каза Дончев.

Той подчерта, че правомощията по отношение на организацията на изборния процес са изцяло на двете комсии. По думите му всички служби на правителството са на разположение да окажат необходимото съдействие.

Дончев каза още, че причините за бавната обработка на бюлетините са „предпоставени в Изборния кодекс“.

„Първо лимитирането на броя на членовете на ОИК - до 19, което изключително усложнява работата, защото София е много голяма. На второ място част от нововъведенията, най вече свързаните с изборът на кметовe в по-малки населени места“, каза вицепремиерът и допълни, че гласуването за референдум не е утежнило процеса на обработка.

Дончев увери, че създалата се ситуация не предпоставя каквито и да било опасности за опорочаване на вота или подмяната му.

„Когато има 5000 човека на едно място, които седят от 12, 14 или 16 часа и не могат да излязат, имайки предвид отговорностите, които са поели, няма как ситуацията да не е сложна“, коментира още Томислав Дончев.

Той отбеляза, че има и организационни пропуски - „много сгрешени протоколи, връщат се съответните комисии да доработват и да изчистват грешките в протоколите, което поражда тази нервност“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама