Ромите в София най-харесват ГЕРБ, припознават и ДПС

14:24, 26 окт 15 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ромският вот в столицата е за ГЕРБ, а втората позиция е твърдо за ДПС. Това сочат данните от десетина протокола от гласовете както за общински съветници, така и за кмет, в два от софийските квартали - „Христо Ботев“ и „Факултета“.

Избирателната активност там обаче е учудващо ниска – рядко минава дори и 10 на сто.

Към момента при 20% обработени протоколи в Общинската избирателна комисия ДПС има подкрепата на малко над 1 процент от столичани.

В тези секции има и няколко изключения – в 59 секция в район Красна поляна, например ДПС има преднина дори и пред управляващата партия, които имат 29 гласа, а ГЕРБ – 22. Пак там в 71 секция 35 избиратели са предпочели ДПС, а едва 21 – ГЕРБ.

Прави впечатление и фактът, че избирателите в двата квартала почти не са дали своя вот за партията на лидера на Мешерето Христо Младенов, срещу когото върви разследване за заплахи към журналист от „Нова тв“.

Единствено в 71 секция във „Факултета“ са ги харесали 17 души, в останалите – по един-двама.

По предварителни данни за листата на ДПС са гласували около 3 000 души, което е повече и от 2011, и от 2007 г., когато са били съответно 2475 (в коалиция с ЛИДЕР) и 2170 души.

Кандидатът за кмет на ромите в двата квартала, макар и само в десет секции, е Йорданка Фандъкова. И тук обаче втората позиция е за кандидата на ДПС Андрей Георгиев – движението за първи път има номинация в София. Разликата в повечето секции е категорично в полза на настоящия градоначалник Йорданка Фандъкова, освен в 59 секция, където Георгиев я изпреварва с един глас. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама