Окончателно: Любомир Христов и Иван Иванов на балотаж в Шумен

13:06, 26 окт 15 / Политика 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кандидатите за кмет на Шумен от ГЕРБ и БСП Любомир Христов и Иван Иванов отиват на балотаж. Това сочат резултатите от 100% от обработените протоколи от секционните избирателни комисии.

Според окончателните данни Любомир Христов получава подкрепата на 37.95% от избирателите, а Иван Иванов е спечелил вота 17.51 на сто от гласувалите.

Кандидатът на Реформаторския блок Иван Ламбов остава трети с 15.34%

Четвърти е Бюнямин Хасан от ДПС с 9.88% от гласовете, следва го Пламен Петков от АБВ – 6.62%, Наталия Стефанова от НФСБ получава 5.43%.

Кандидатът на Патриоти за Шумен Митко Йоцов е спечелил 3.58% от гласовете на избирателите, Добрин Чайлев от „Атака” е събрал 2.31%, Юлиян Костов от Българска социалдемокрация е с 1.09%, последен е Велчо Василев от Движение за радикална промяна Българската пролет – с 0.29%.

Броят на пуснатите в урните бюлетини е 37 256, от тях действителните гласове са 35 650, а недействителните бюлетини са 1 606 броя.

44.99% е избирателната активност в община Шумен.

Обработката на протоколите на 127-те секционни комисии продължила от 20.30 часа снощи до към 12.30 часа днес, обяви председателката на ОИК Даниела Величкова. Тя допълни, че последен е постъпил протоколът от секционна комисия 121, тъй като представителите на тази СИК дошли с непопълнени протоколи и се наложило членовете на секционната комисия и ОИК да отварят чувалите и да броят пак бюлетините.

Забавянето на обработката на протоколите се дължи на факта, че имало доста сгрешени, заради отчитането на преференциите. Членовете на комисиите се затруднили от големия брой информация, която трябвало да попълват.

 „Надявахме се че поради честото провеждане на избори, хората са добре обучени, но наистина имаше много грешки, те бяха технически, но трябваше да бъдат отстранени, каза Величкова.

До края на следобеда се очаква да излезе решението на ОИК - Шумен за обявяване на резултата от първия тур, както и информацията за това кои кандидати за общински съветници влизат в състава на новия общински съвет.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама