Съюзът на съдиите: Създаването на трета колегия към ВАС е противоконституционно

12:43, 26 окт 15 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със създаването на трета колегия, касационна, във Върховния административен съд не само се компрометира случайното разпределение на делата, но се създава и несъобразена с Конституцията и със Закона за съдебната власт двустепенна структура на ВАС. При нея малка част от върховните съдии ще са с особена по-висша компетентност от останалите без да са избрани от Висшия съдебен съвет по уредени в основния закон и ЗСВ критерии.

Това се казва в декларация на Съюза на съдиите, в която организацията не само изразява своето недоумение от решението на пленума на ВАС за създаването на третата колегия, но и категорично се противопоставя на това решение, съобщава "Правен свят".

„С решението на пленума се прави неудачен опит да се отговори на критиките към ръководството на Върховния административен съд относно начина на формиране на петчленните състави. Поводът за тези критики са публично известните нарушения на заповед № 282/20.03.2013 на председателя на съда, която определя критерии за формирането на разширените съдебни състави и така осигурява поне предвидимост и прозрачност при определянето им“, пише още в декларацията.

Според съсловната организация решението надхвърля и правомощието на пленумите на върховните съдилища да определят специализацията на колегиите и отделенията по материи и позволява на малка част от съдиите във ВАС да постановяват окончателните съдебни актове по най-важните административни дела в държавата, като така формират и практиката на съда.

Освен това изцяло се компрометира и принципът на случайното разпределение на делата, защото в неговия обхват трябва да бъдат включени всички съдии, без да се нарушава специализацията.

Не на последно място от ССБ изтъкват, че е нарушен и чл. 121, ал. 2 от ЗСВ, защото за пленума не са били уведомени главният прокурор, председателите на административните съдилища, председателят на Висшия адвокатски съвет и министърът на правосъдието. По този начин е нарушено правото им да вземат становище. Вземането на решение, без да бъдат изслушани становищата им, е тежко нарушение на принципите, на които се основа дейността на съдилища, се казва още в декларацията.

В петък Висшият адвокатски съвет излезе с остра декларация също по повод създаването на третата колегия във ВАС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама