Танц, акробатика и циркови техники представят французите от MPTA на ONE DANCE WEEK

11:04, 26 окт 15 / Култура 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Френската компания MPTA - les mains les pieds et la tête aussi, представя в рамките на международния фестивал ONE DANCE WEEK своя вълнуващ изпълнителски стил – комбинация от съвременен танц, театър, интегрален танц, акробатика и циркови техники.

В рамките на една вечер публиката ще може да се наслади на два спектакъла – НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ... и АЛИ – резултат от артистичния обмен между петима международно признати артиста – Хеди Табет, Али Табет, Матюран Болзе, Артемис Ставриди и Софиан Бен Юсуф. Спектаклите на MPTA са поетични, емоционални, силно визуални, изключително майсторски в цирково-акробатичния си език. За тях The Guardian пише че са "извънредни и вълнуващи", Le Monde ги определя като "златна мина за красиви и умни идеи", а списанието Circus magazinе описва спектаклите им като "наситени и запомнящи се".

Представленията НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ… и АЛИ ще бъдат представени на 28 октомври, сряда, от 19 часа в Дома на културата "Борис Христов" – Пловдив. Билет за двата спектакъла може да бъде закупен на цена от 10 лв. в мрежата на Eventim и от Билетен Център пред сградата на Община Пловдив.

НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ... разказва красива история за взаимоотношенията между мъжа и жената в тяхната сложност и многоаспектност, история за любов, брак, раздели и събирания. На сцената тримата персонажи влизат във всевъзможни взаимодействия, като първоначалният образ на сватбена двойка претърпява множество трансформации и модификации, вследствие намесата на третия човек.

Финалната щриха на спектакъла е оркестър на сцената, който на живо създава звуковата среда, перфектно партнираща на танца. Вокалните изпълнения на песни от репертоара на ребетика – музиката на гръцките бежанци от началото на 20 век – с мотиви от тунизийския фолклор създават южняшка атмосфера на протяжно, фамилно, традиционно преживяване. НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ... е най-новият спектакъл на творческия тандем Али Табет и Хеди Табет, имащи зад гърба си творчески колаборации с хореографи и артисти от цял свят, както и редица международни награди и признания.

Вторият спектакъл АЛИ, който ще бъде игран в рамките на същата вечер, изследва въпросите за другостта и различието и тяхното възприемане и нагласи от страна на обществото, в което живеем. На сцената Матюран Болзе и Хеди Табет завихрят своя танц – задни салта, в духа най-добрите циркови традиции, се преплитат с красиви и изящни танцови движения на изпълнителите, различни в телесния си потенциал. Изпълнителите преминават през различни трансформации – единично тяло се мултиплицира в двойка или двете тела се превръщат в едно сиамско цяло, една в друга се проектират две индивидуалности или се произвежда нова трета човешка реалност.

Въпреки че са създадени в отстояние от пет години, двете представления са неразривно свързани като две части на едно цяло, най-вече заради спецификата им на интегрален танц, в който нормални тела си партнират в хармонична динамика с инвалидно тяло. Обединяващият елемент е Хеди Табет  - акробат и танцьор, който след тежката диагноза - рак на костите, губи единия си крак, но не спира да танцува и постепенно се фокусира върху актьорските техники и движението. Освен като изпълнител, той участва в спектаклите на МРТА и като артистичен консултант.

Али Табет е хореограф, танцьор и актьор. Работи със световни звезди от ранга на Йозеф Надж, Сиди Ларби Черкауи и мн.др.

Съосновател и артистичен директор на компания МPTA е Матюран Болзе, режисьор, хореограф, акробат и танцьор. Преди появата на MPTA Болзе работи за различни танцови компании с артистичен профил в жанра съвременен цирк.

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за култура и изкуства в подкрепа на Пловдив 2019 - Европейска столица на културата и в партньорство с Община Пловдив и Фондация "Америка за България". ONE DANCE WEEK е част от "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" (ЕФФЕ).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама