В 6 шуменски общини избраха кметове от раз

10:35, 26 окт 15 / Политика 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В 6 общини в Шуменска област са избрани кметове още на първи тур. Това са Никола Козлево, Венец, Хитрино, Каолиново, Върбица и Смядово.

Голямата изненада на местния вот е в Никола Козлево, където традиционно управлява ДПС. Този път обаче кандидатът на ГЕРБ Ешреф Вели Реджеб печели от раз кметските избори в северната община. При обработени 92.86% от протоколите, той получава 57.88% от гласовете.

Най-убедително битката за кметския стол печели досегашната кметица на Венец – Нехрибан Ахмедова. Според окончателното преброяване тя завоюва гласовете на 90.3% от пусналите бюлетини, което се равнява на 4002 души.

На първи тур друг кандидат на ДПС - Нуридин Басри, взема четвърти  кметски мандат в Хитрино. За него своя вот са дали 3230 от гласоподавателите в общината.

Резултатите от кметските избори от 50% от обработените бюлетини сочат, че начело на община Каолиново ще бъде Нида Ахмедов, който към момента има 78.08%.

Жителите на Върбица преизбраха досегашния си кмет Мердин Байрям, който печели 68.4 на сто от гласовете.

В следващите 4 години в община Смядово очаквано ще управлява Иванка Петрова от ГЕРБ. Тя печели втори кметски мандат с 74.89% подкрепа от избирателите.

В общините Нови пазар, Велики Преслав и Каспичан ще има балотаж.

Оспорвана ще бъде надпреварата между кандидатите за кметове от ДПС и ГЕРБ, които ще се борят за доверието на избирателите във Нови пазар. Нито Айсел Руфад (26.8%) от ДПС, нито Ивайло Камаджиев (22.9%) от ГЕРБ успяха да съберат над 50% от действителните гласове на първи тур в Нови пазар. Двамата отиват на балотаж с разлика от по-малко от 4 процента в полза на кандидата на ДПС.

Според междинни резултати Александър Горчев от БСП ще се бори за кметски мандат във Велики Преслав с кандидата на ДПС Мустаджан Шабан.

В Каспичан също ще има балотаж, сочат резултатите от обработените до момента 94.12% от протоколите. В неделя за гласовете на избирателите ще се борят Милена Недева от ГЕРБ и Магдалена Боева-Тодорова от „АБВ – Либерали”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама