830 години от въстанието на Петър и Асен отбелязва Велико Търново

07:25, 26 окт 15 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Празникът ще започне с отбелязването на Димитровден със Света литургия в църквата „Успение Богородично“. От 11:00 часа ще премине литийно шествие с иконата на Св. Димитър от църквата „Успение Богородично“ до църква-музей „Св. Димитър Солунски“.

Там ще прозвучат изпълнения на квартет за църковно-славянски песнопения „Ангелски гласове“ към катедрална църква „Рождество Богородично“. Ще бъде отслужен благодарствен молебен от  Великотърновския митрополит Григорий. Сетне ще бъде осветен  курбан за здраве във връзка с Деня на строителя.

Веднага след това започва фолклорната програма с участието на ПФА „Искра“, отново край църквата-музей „Св. Димитър Солунски“.  В 14:00 ч. ще се проведе Международна научна конференция по медиевистика, посветена на 830 години от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава в Музей „Възраждане и Учредително събрание“.

От 20:00 ч. ще бъде излъчен  Аудио-визуалният  спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ . На 5 ноември т 18:00 ч. ще бъде подредена  Национална филателна изложба, посветена на 830 години от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на българската държава в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

На следващият ден от 16:30 ч. е премиерата на филма за въстанието на Петър и Асен на интернет-телевизия "ЕпохиТВ" в партньорство с РИМ - Велико Търново в Музей "Възраждане и Учредително събрание".  От 17:00 до 20:00 ч. на 7-ми ноември ще се състои  Димитровденски събор - историческа възстановка на средновековен народен събор, атракции с огън, средновековна музика, занаяти, кухня в двора на църквата-музей „Св. 40 мъченици“.  В 20:00 ч. ще бъде излъчен отново Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.  

На 8-ми  ноември от 10:00 до 15:00 ч. Димитровденският  събор продължава с историческа възстановка на средновековен народен събор, средновековно въоръжение, занаяти, кухня в двора на църквата-музей „Св. Димитър Солунски“. В 10.00 часа на същия ден ще бъде прожекцията на филма „Династията на Асенеци“ в църквата-музей „Св. Димитър Солунски“. 

От 11:00 ч. започва празнично честване на 830 години от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на българската държава със „Стражниците на Търнов“ – адаптиран мини спектакъл и  Тържествено шествие от пл. „Цар Асен І“ до църквата „Св. Димитър Солунски“, където ще бъде представен Театрален спектакъл „Асеневци“ – адаптация, от репертоара на МДТ „Константин Кисимов“, с участието на клуб „Традиция“.

Ще бъде отслужен Благодарствен молебен от Великотърновския митрополит Григорий и ще прозвучат  църковно-славянски песнопения на квартет за църковно-славянски песнопения „Ангелски гласове“ към катедрална църква „Рождество Богородично“. В 14:00 ч. ще бъде  валидиран пощенски блок, посветен на 830 години от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на българската държава в Музей „Възраждане и Учредително събрание“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама