Местан даде заявка за нов парламентарен вот и участие във властта

00:18, 26 окт 15 / Политика 25 511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"ДПС имаше цел да запази и по възможност да разшири позциите си в местното самоуправление. Целите на нашите политически опоненти бяха доста по-различни. Те се свеждаха до две думи: първата - “измитане” на ДПС от местната власт, а в последствие, и тази дума продължава да ме затруднява, защото не е характерна за политическия ми език, “изчегъртване” от политическия живот на страната. Резултатите ни категорично показват, че “измитането” на ДПС е мисия невъзможна". Такъв анализ направи председателят на Движението за права и свободи Лютви Местан на пресконференция в Международния пресцентър след края на изборния ден.

"Движението за права и свободи регистрира втория по сила резултат от 1995 г. насам след вота от 2007 г. Гласовете ни са между 330 000 и 350 000. ДПС наистина губи в сравнение с парламентарните избори, но това не е загуба от политически вот, а служебно отнети близо 120 000 гласа заради безумната фигура на уседналостта в Изборния кодекс, която лишава български граждани от конституционно право на глас. ДПС печели 31 общини на първи тур и в 23 е на балотаж, като в 14 от тях ние сме първа политическа сила. Какъв ще бъде крайният ни резултат като брой кметове, за да видим дали ще постигнем втората ни цел - да се разширим географски и количествено, ще стане на 1 ноември", продължи той.

"Не мога да не благодаря на избирателите на ДПС, техният вот категорично препотвърди позицията на ДПС като системна партия и това е добра новина - преди всичко за България, включително и заради геополитическите предизвикателства пред България и пред ЕС", каза още Местан.

"Трябва да сме слепи, за да не видим новите политически реалности", заяви председателят на ДПС, правейки ясна заявка за властта. "Би могло да се измисли контратеза, която вече чух от много анализатори и колеги от други политически сили - че вотът е потвърдил статуквото и като управляващо мнозинство. Може да се мисли и така, ако партиите около ГЕРБ, с които тя формира управляващото мнозинство, наистина са съгласни резултатът им да се чертае в едно. Възниква въпросът къде отиде самосубектността им на политически сили. Тук отварям скоба, че ако съзирате елемент на критични нотки, то това не се отнася до ГЕРБ, техният резултат е впечатляващ", продължи Местан, като се обърна задочно и към Реформаторския блок - без да ги споменава поименно - "ако се окаже, че имат повече министри, отколкото кметове, би било естествено да се очаква да спрат с менторския си назидателен тон - както спрямо Бойко Борисов, така и спрямо останалите политически субекти".

Той бе категоричен, че ДПС не настоява да влиза в централната власт в рамките на това Народно събрание, което може да бъде разчетено като заявка за нови предсрочни парламентарни избори. "Има необходимост от нова формула на властта - европейска по своята същност. Дали някой ще има доблестта да прочете това като послание на избирателите, това разминаване между оценка на избирателите на местни избори и властови статут ще генерира напрежение в управляващата коалиция от гледна точка на точно това разминаване", каза Местан в отговор на директен въпрос.

На питане за избори 2 в 1 през 2016 г., той заяви: "Трябва да бъдем реалисти. Предвид на вота, който получи г-н Борисов и ГЕРБ, въпросът за предсрочния вот в голяма степен ще зависи от него. Той се прелегитимира във властта, но не мога да кажа същото за коалиционните му партньори. Животът на този кабинет зависи от формулата на властта."

Председателят на Движението нарече и коалиционните партньори на ГЕРБ "воденичен камък".

Местан се обърна и към ГЕРБ, като ги призова на втория тур да разчитат основно на посланията си, а не на ресурсите на "държавните служители и държавната машина".

В отговор на въпрос ще подкрепи ли ДПС ГЕРБ на втори тур, той заяви: "Да. Когато говорим за подкрепата на ДПС обаче, следва да се има предвид, че сме на балотаж в 23 общини, в 14 от които сме първа политическа сила. Много е важно да видим и зрелостта на българската демокрация - дали е възможна обратната посока на подкрепа. Ако тя не е възможна, то имаме проблем - и то фундаментален. На ДПС не може да се гледа като на безусловен донор." И допълни, че от подкрепата на ДПС зависят резултат в още 70-80 общини.

Тъй като едва две партии - ВМРО и ДПС - дадоха пресконференции тази вечер, председателят на Движението посочи, че е "необичайно" третата сила да дава изявления преди първата и втората. И нарече пресконференцията такава на "политическата нормалност".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама