ЦИК призна агитацията на Бойко Борисов, но така и не го глоби

22:00, 25 окт 15 / Политика 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Централната избирателна комисия (ЦИК) призна нарушението на премиера Бойко Борисов за агитация в изборния ден, но така и не реши да го глоби. Това става ясно от публикувана на сайта на ЦИК информация, както и от думите на говорителя ѝ Александър Андреев, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Днес, след като гласува, министър-председателят призна пред събралите се журналисти, че е пуснал бюлетина за настоящия кмет на столицата Йорданка Фандъкова. Той дори сподели и за кого е гласувал в родната му Банкя. Веднага след това в ЦИК е пристигнал сигнал срещу Борисов за незаконна агитация.

Членовете на комисията се разделиха в мненията си е ли или не нарушение тези действия на премиера. Едни са застъпили тезата, че Борисов е нарушил Изборния кодекс, а другите, че просто е удовлетворил любопитството на журналистите, които са искали да знаят как е гласувал.

„При осъщественото гласуване не бе постигнато мнозинство от две трети, като от присъствалите 16 членове „за“ гласуваха 10 – Р. Сидерова, А. Андреев, Р. Матева, К. Нейкова, Е. Чаушев, С. Солакова, И. Алексиева, М. Мусорлиева, В. Пенев и М. Сюлейман, а „против“ 6 – И. Грозева, Р. Цачев, Г. Баханов, Й. Ганчева и М. Бойкинова“, пише в сайта на ЦИК.

Отхвърленото решение може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в тридневен срок, уточниха от комисията.

От там все още не са решили какво ще правят с лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който показано скъса бюлетината си за националния референдум, което може да се възприеме като агитация. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама