В секция в Тервелско анулираха вота заради нарушение

18:30, 25 окт 15 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От Общинската избирателна комисия в Тервел са поискали от ЦИК разрешение изборния ден в секцията в с. Жегларци да продължи и след 20 часа, заради констатирани множество нарушения, съобщи председателят на комисията Димитър Костадинов.

Става въпрос основно за това, че е констатирано нарушение на изборния процес в СИК № 082700016, изразяващи се в предоставяне на два броя бюлетини за общински съветници на всеки гражданин, явил се в секцията да упражни правото си на вот. В допълнение е предоставена информация, че по този начин гласоподавателите са лишени от правото си на вот за кандидатите за кмет на община Тервел. За този случай има подадени няколко жалби.

Представители на ОИК са посетили комисията и са извършили проверка по случая. Дадени са указания на СИК Жегларци изборния процес в секцията да бъде временно преустановен, избирателната кутия, в която се намират бюлетините за изборите за общински съветници и кметове да бъде отворена и да се анулира вота, подаден до момента на проверката. След изготвяне на протокол от СИК, в който да бъдат отразени действията по дадените от ОИК Тервел указания, изборния ден следва да продължи.

В нова жалба, подадена от Есен Фикри, представител на местна коалиция, се информира, че в протокола на СИК за анулиране на бюлетините не е посочен броя на гласувалите граждани, липсва и протокол за повторно запечатване на кутията. В жалбата се коментира, че при повторно гласуване на лицата не е сигурно дали СИК ще ги регистрира отново и по каква процедура ще се извърши това. Посочва се още, че част от жителите на Жегларци, упражнили незаконосъобразно вота си, полагат труд в село Карапелит като работният им ден приключва в 20.30 часа и за тях ще бъде невъзможно да гласуват втори път. От ОИК са изпратили жалбата в ЦИК с искане за удължаване на изборния ден в Жегларци до 22 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама