До 17 ч. в ЦИК има 279 сигнала за нарушения

17:46, 25 окт 15 / Политика 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До момента в ЦИК са постъпили 279 сигнала за нарушения по време на изборния ден. Това съобщи говорителят й Камелия Нейкова. По данни на комисията 82 от сигналите са за нарушения на изборните права, 43 са за агитация и 12 за купуване на гласове.

Ако трябва да обобщим всички сигнали на територията на Столичната община, те са свързани например с това, че кутиите, в които се пускат отрязъците, са малки и се препълват. Също така, че е откъснат отрязъкът от бюлетината преди гласуването. Това трябва да стане след това и ЦИК изрично беше дала инструкции. Секционните комисии отваряли бюлетините, за да стане по-лесно.

Има множество оплаквания от началото на деня, които като че ли вече понамаляха – че избирателите са питани дали искат да участват и в гласуването за референдума. Друга група пък сигнализирали, че не са питани. „Не е нарушение на изборните правила“, обясни Нейкова.

Друг вид нарушение в София е регистрирано по отношение на кабините за гласуване. Когато в секцията е имало повече кабини, избирателите са карани да гласуват в една за изборите и във втора за референдума. Това налага влизане и излизане. По време на обучението това е било изрично обяснено на комисиите като недопустимо.

„Няма някакви фрапантни нарушения, които да са затруднили изборния процес“, категорична е Нейкова.

По отношение на г-н Сидеров има сигнал от СЕМ и в момента на заседанието се обсъжда. Предполагам, че ще имаме решение до края на деня, каза още говорителят на изборната комисия.

В комисията е пристигнало и чаканото видео от гласуването на премиера Бойко Борисов, който разкри за кого е дал гласа си. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама