„Прозрачност без граници“: Хаос и организационни нередности в изборния ден

17:44, 25 окт 15 / Политика 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В първата половина на деня сигналите за организационни нередности преобладават. Те са 75% от всички сигнали, които сме регистрирали, както от обаждания на гражданите, така и от нашите наблюдатели по места. Това каза за София Topnovini.bg Линка Тотева, експерт от неправителствената организация „Прозрачност без граници“, която следи за нарушения по време на изборния процес.

Сигналите са за некоректно боравене с бюлетини - предварителното им откъсване от кочана, както и предварително откъсване на номера им. Има и сигнали на граждани, които са били накарани да подпишат, преди да са гласували.

Тотева посочи, че в някои секции има и организационен хаос, като множество избиратели и лица без обозначителни знаци се струпват в помещенията.

Много сигнали са постъпили и за това, че на някои избиратели не са били предлагани бюлетини за националния референдум. В Кърджали дори е било отказано на избиратели да гласуват в референдума.

12% от сигналите са свързани с контролиран вот. Линка Тотева отбеляза, че това са данните до 13 ч. Тя коментира и блокирането на сайтовете на Централната избирателна комисия, ГРАО и МВР по-рано днес.

„Най-вероятно това е от претоварване на мрежата. Не смятам, че има хакерска атака. Все пак избирателните секции в София са над 1500 и е напълно нормално, ако всички тези хора са опитали да влязат на сайта на ЦИК, той да блокира“, каза тя.

От „Прозрачност без граници“ отново призоваха хората да упражнят правото си на глас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама