Супермаркети се презастраховат – не продават алкохол днес (снимки)

17:43, 25 окт 15 25 865 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Някои обекти на вериги супермаркети са решили да не продават алкохол на своите клиенти в деня на изборите за местна власт. Това са случва въпреки разрешението на Столична община за продажбата и консумацията на алкохол в София. Мотивът им да не налагат забрана за продажба и консумация на алкохол са семейни тържества и сватби. Днес за бракосъчетание в София са се записали 10 двойки. 

 

Единствената забрана в неделя ще бъде за продажба и консумация на алкохол, в това число и вино и бира, в избирателните секции и районите около тях.

 

Екип на София Topnovini.bg направи проверка в столичните квартали „Изток“ и „Гео Милев“. 

 

В два магазина на една и съща верига ситуацията е различна. Супермаркетът в „Гео Милев“ предлага за продажба абсолютно всички артикули на своите клиенти, въпреки че се намира на едва 250 м от 138 СОУ „Проф. Васил Златарски“. На кръстовището на бул. „Цариградско шосе“ и ул. „Фредерик Жолио Кюри“ супермаркетът е забранил продажбата на алкохол, включително бира и вино, но ограничението не важи за сайдери. Обектът се намира на около 450 м от 119 СОУ „Акад. Михаил Аранудов“. 

 

Наша проверка показа, че алкохолът се иззема от клиентите на касите на магазина с обяснението, че наредба на Столична община забранява продажбата му в деня на вота. Заповедта е разлепена на всички щандове с алкохол в обекта. 

 

Управителят на магазина обясни пред медията ни, че мерките са били взети от служители на по-високо ниво. По думите му няма конкретно изискване за отдалеченост на изборната секция от обектите, където се продава алкохол. Мерките били превантивни. Служители на Столична община не са правили проверка в супермаркета дали се спазва забраната. 

 

Недоволни клиенти споделиха, че вече са гласували, но им е било отказано да си закупят алкохол. „Днес има мачове от Висшата лига и исках да си взема бира, но не ми позволиха. Съгласен съм, че не трябва да се консумира алкохол в деня на вота. Според мен бирата трябва да прави изключение“, сподели 26-годишният Йончо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама