Изборният ден в Русе приключи при избирателна активност около 37%

16:57, 25 окт 15 / Политика 25 657 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
(Към 21:00)

Изборният ден в Русе е приключил нормално, около 19:00 часа, съобщи на пресконференция председателят на ОИК - Русе Асен Станчев. Избирателната активност за Местните избори е била около 37.5% а за Националния референдум - около 34.3%.

Станчев коментира още, че е имало няколко запитвания от страна на избирателни комисии за удължаване на изборния ден заради чакащи пред секциите избиратели, но от ЦИК е получено отрицателно становище.

Получена е още една жалба за това, че в избирателна секция 169 не са раздавани бюлетини за избор на кмет. Сигналът е проверен, и е установено, че в секцията наистина има подобно нарушение. Съставен е акт за административно нарушение, и предстои да се уточни размера на глобата. 

Станчев коментира още, че най-честите проблеми, за които са съобщавали комисиите, са свързани със смяна адресната регистрация на граждани. Що се отнася до появилата се информация за големи опашки пред урните, бе отговорено, че е възможно на места организацията да не е била от най-добрите, но в повечето секции съставът е опитен, и не са допуснати забавяния. 

Стана ясно още, че в ОИК - Русе са постъпили уведомления от три социологически агенции, че ще правят проучвания на изборните нагласи; към 20:30 часа обаче липсваше каквато и да е предварителна информация за резултати от вота.

(Към 17:00)

26% е избирателната активност в Русе във вота за местна власт, а за националния референдум е около 23%.

Това заяви председателят на Общинската избирателна комисия в Русе Асен Станчев.

Три са агенциите, които са получили разрешение да следят паралелно вота в крайдунавския град - MBMD, АФИС и Алфа Рисърч.

Шест са подадените жалби, но към момента няма констатирани сериозни нарушени. Изключение прави секция номер 204 в старческия дом "Приста", в който бюлетините за кмет са извадени едва след 10 ч., след като са гласували вече над 20 души. По този повод е съставен Акт за установяване на административно нарушение на всички членове на Секционната избирателна комисия.

По повод на сигналите за препълнени урни в някои секции, Станчев коментира, че материалното им обезпечаване зависи от общинската администрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама