Башар Асад бил готов да организира президентски избори в Сирия

14:57, 25 окт 15 / Свят 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сирийският президент Башар Асад е заявил готовност да организира президентски избори в Сирия, на които да участва. Това е съобщил за Франс прес руски депутат, който в момента е на хуманитарна мисия в Дамаск, информира ТАСС.

"Той е готов да организира избори с участието на всички политически сили, които искат Сирия да просперира", е заявил по телефона Александър Юшченко след среща със сирийския президент.

По думите на Юшченко, Асад е "абсолютно уверен в своите сили", ако се яви на президентски избори.

"Той има намерение да участва в изборите, ако народът не се противопостави на тази идея и смята, че това е необходимо", посочва Юшченко, цитиран от Франс прес и от Ройтерс.

Депутатът обаче уточнил, че Асад е готов да организира президентски избори едва след като Сирия бъде освободена от джихадистите от "Ислямка държава", допълва Франс прес. 

Вчера руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е време хората "да се подготвят за избори в Сирия", припомня Франс прес.

Освен Юшченко в Сирия са още няколко руски депутати и сенатори,сред които и сенаторът Дмитрий Саблин. По телефон за ТАСС той е съобщил, че Башар Асад е казал на руските парламентаристи, че ефективността на действията на руските въздушно-космически войски в Сирия е надхвърлила неговите очаквания, както и че е надминала очакванията и на американската страна.

Пред руските депутати, сирийският президент казал, че е много е разчитал на намесата на руската авиация в борбата с тероризма, но нито сирийските власти, нито американците са очаквали, че руската бойна авиация ще работи толкова ефективно.

Депутатът Юшченко разказал, че пред руските парламентаристи Асад посочил още, че според него има един архитект на кризите в Сирия и Украйна, информира ТАСС.

"На срещата с нас Асад ни каза, че има разлики между кризите в Сирия и Украйна, но архитектът им е един", заявил Юшченко. По думите му Асад е подчертал, че националистите в Украйна и бойците от терористичната групировка Ислямска държава се "управляват от един център".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама