Над 39% активност в Ген. Тошево, в Добрич едва 20,20 %

13:54, 25 окт 15 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По данни от 13 часа най-висока избирателна активност в област Добрич има в община Генерал Тошево, където за местна власт са гласували 39,25 % от избирателите, а за национален референдум – 28,21 %, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Там до момента са получени три жалби, като двете са неоснователни, а за една, която е била за това, че кандидати за общински съветници присъстват в избирателните помещения, е дадено указание.

Най-ниска активността продължава да е в град Добрич. Гласували за местна власт са 20,20 на сто от избирателите, а за референдум – 18,42 %. Има един сигнал, като на място е установено,  че нарушения няма, а са били раздавани флайери на кабелен оператор.

Най-голяма е разликата между вота за месна власт и национален референдум в община Тервел. За кмет и общински съветници са гласували 35 % от избирателите, а за допитването – 15,45 на сто.  Има доста жалби и сигнали. Те са свързани основно с неправилно дописване на лица в избирателните списъци, както и с незнание и грубо погазване на изборния кодекс. Установено е, че няколко членове на избирателна комисия са давали различни бюлетини. Има сигнали за неправомерно разпространение на агитационни материали, за подозрително струпване на много хора, обясниха от ОИК в добруджанския град. Без нито един сигнал или жалба са двете най-малки общини в областта – Крушари и Шабла.  В Крушари за местни избори за гласували 37,3 на сто от избирателите, а за референдум – 20,5 %. В Шабла гласа си за местна власт са дали 34,5 %, а за референдум – 34,2 %. Само в една секция има разлика в броя на гласувалите за общински избори и за национално допитване, посочиха от ОИК.

В община Каварна избирателната активност е 32,79 % за местни избори и 29,66 % - за референдум. Получените жалби и сигнали до момента са неоснователни, казаха от ОИК. В община Балчик за местна власт са гласували 34 %, а за референдум – 28,7 %. Констатираните нарушения касаят основно разпространение на агитационни материали.

В община Добричка за местна власт са гласували 32,94 %, а за референдума – 21,71 %. Има множество получени сигнали и жалби, като членовете на ОИК са на място, за проверка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама