Т. Николов: Време е повече роми да се пробудят и образоват, за да не се сещат за нас само по изборите

10:10, 25 окт 15 / Политика 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Президентът на Международния ромски съюз (IRU) Дорин Чоба се очаква да посети Русе през следващата седмица. Целта е той да се запознае на място с проблемите на местните роми и да ги насърчи да помислят повече затова как заедно могат работят за своята интеграция в обществото. След това заедно с него отиваме в Македония, където ще се проведе форум с международни ромски лидери".

Това сподели за Topnovini.bg местният представител на IRU, който отговаря за социалната политика и връзките с бизнеса в Северна България от името на международната организация Тодор Николов.

Той коментира, че на този етап IRU все още няма офис в Русе, тъй като от Община Русе му е предложено помещение, което според него не е било подходящо за целта.

"Образованието продължава да е сериозен проблем за ромите в Русенско. Трябва да се промени това отрицателно мислене и пресмятане, че все някой друг, като Дорин Чоба например, трябва да дойде и да ни помага за социални помощи и др. подобни. Други пък, криминално проявени, доносници и т. нар. "ценни кадри" насаждат интриги, само и само да се доберат до някоя партия, до обществени поръчки и да се облагодетелстват лично. Така се стига до това за нас, ромите, повечето политици се сещат само, когато дойдат избори. Явно вместо Международен ден на ромите на 8 април, циганите трябва да празнуваме в деня на изборите. Дано по този начин да се събудят повечето и да гласуват за някого не от страх, не от личен интерес за участие в обществени поръчки и т.н., а да изберат истинския кмет или истинския депутат, който ще работи за ромите, както и за всички останали граждани на дадения регион. Защото не трябва да се прави и това вечно разделение между хората", заяви още Николов.

"Коментирах сериозно тази тема с Дорин Чоба и той е категоричен, че липсата на образование е проблемът, който спъва развитието на ромите на места. С него обсъдихме различни програми в тази посока, както и други възможности, които наистина да стигнат до ромите, а не уж да са заявени от организации, НПО-та и реално нищо да не се случва", сподели още местният представител на Международния ромски съюз (IRU).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама