В Балчик и Крушари само 4 кандидати за кмет, в Добричка община - 10

07:43, 25 окт 15 25 1227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-малко кандидати за мястото на общински кмет има в общините Балчик и Крушари. Там регистрираните конкуренти за поста са по четирима. Най-оспорвана, извън областния център Добрич, ще е битката за кметското място в община Добричка. Там кандидатите са десет, след като ръководилият общината шест поредни мандата Петко Петков се оттегли и не участва в надпреварата.

В община Балчик избирателите с право на глас са 17 274. Те ще дадат своя вот в 36 избирателни секции. Днес те избират кмет на общината измежду четирима кандидати, от които един независим. Бюлетината за общински съветници в Балчик е дълга 60 сантиметра. Регистрирани са 14 кандидатски листи с общо 171 кандидати да заемат 21 места в новия местен парламент. 75 кан­ди­да­ти се бо­рят да ог­ла­вят 18 се­ла от общо 19 в общината. Няма да се избира кмет само на с. Храброво. Най-много – седем, кандидати има за се­ло Безводица, а най-мал­ко – по два­ма, в се­ла­та Бо­бо­вец, Гур­ко­во, Кра­не­во, Ля­хо­во, Дъбрава.

14 238 избиратели гласуват за местна власт в 49 избирателни секции в община Генерал Тошево. За кмет на общината са издигнати осем кандидати за кмет. Регистрирани са 11 листи за общински съветници, които включват 122 желаещи да заемат 17 места в новия Общински съвет. Кметове се избират на 22 села, като в седем кандидатите са по двама.

Избирателите, които днес могат да дадат своя вот за нова местна власт в община Добричка, са 18 902. Те ще гласуват в 67 секции, като в три ще гласуват жителите на две села. Регистрираните кандидати за кмет на общината са 10. За кметове на кметства се състезават 142 кандидати, а 116 са желаещите да заемат 21 места в новия Общински съвет. Ясни са кметовете на три от селата в общината – Победа, Самуилово и Тянево, тъй като там има издигнат само по един кандидат. Най-оспорвана ще е надпреварата за кметското място на село Стожер, където кандидатите са 6.

В община Каварна изборът се осъществява в 34 секции. Гласоподавателите, които имат право да участват в местния вот, са 13 188, а да гласуват в референдума – 13 462.  За кмет на общината има осем кандидати. Ще бъдат избирани кметове на 9 кметства. 125 са регистрираните кандидати за общински съветници от 17 листи. Те се конкурират за 15 места в Общинския съвет. За първи път кмет ще избират в с. Селце. Там кандидатът е без конкуренция.

Жителите на 20 села в община Тервел, които надхвърлят сто души, пряко ще избират кметове на предстоящия вот. Най-сериозна е конкуренцията в селата Честименско и Зърнево, където има по шестима кандидати, а в с. Сърнец те са едва двама. Изборният процес в общината ще  протече в 33 секционни избирателни комисии, ще има две подвижни секции. В Тервел бюлетина могат да пуснат 14 360 избиратели. За кмет на общината се конкурират осем кандидати, като двама са издигнати от местни комитети. Регистрирани са девет листи за общински съветници, в които са включени общо 128 кандидати.

Само четирима са кандидатите за кмет на община Крушари. За 13-те места в новия общински съвет пък са регистрирани общо 70 кандидати от 10 листи. На местния вот ще могат да гласуват 4034 избиратели  18 избирателни секции, като в общинския център те са две, а в други две ще гласуват жителите от две съседни села от общината – Габер и Огняново и Ефрейтор Бакалово и Зимница. Кметове се избират на 13 населени места от общината, за което са регистрирани общо 30 кандидати. Предизвестен е резултатът от изборите в село Габер, където има само един регистриран кандидат за кметското място. Най-голяма е конкуренцията в с Телериг, където кандидатите са петима.

В община Шабла право на глас за местния вот имат 4325 избиратели, а на референдума могат да гласуват 4369 души. Те ще дадат своя вот в 16 секции, като в общинския център те са четири, а в три от селата няма да има избирателни секции, а ще се гласува в съседни населени места. Кандидатите за кмет на общината са пет, регистрирани са 70 кандидати за общински съветници в 11 листи, които ще се конкурират за 11 места в местния парламент. В с. Крапец има само един кандидат за кметското място, а най-сериозна ще е конкуренцията в с. Дуранкулак, където са регистрирани четирима кандидати за кмет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама